«Ο τάφος έχει συλληθεί»

Έπεσαν σε τοίχο στην Αμφίπολη οι αρχαιολόγοι. Ο τρίτος θάλαμος φαίνεται πως είναι και ο τελευταίος, αφού δεν βρέθηκε θύρα που να οδηγεί σε επόμενο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση. Από την αρχή είχαμε πει ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.Διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εύρεσης χρυσών αντικειμένων μέσα στους θαλάμους, ενώ εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος, όπου βρίσκεται αυτή
την ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι και ο τελευταίος θάλαμος του ταφικού μνημείου. Παράλληλα η κ. Μενδώνη επανελαβε ότι δεν είναι γνωστός ακόμη ο ένοικός του ταφου.

Tμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας, καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες, βρέθηκαν στον τύμβο της Αμφίπολης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο πολιτισμού. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ανασκαφής, όπως είναι η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, πιθανότατα να σημαίνει ότι η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο, η υπόθεση αυτή ωστόσο, απαιτεί συστηματική μελέτη.

Επίσης, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική διαδικασία, η ύπαρξη θυρωματος εντός του τρίτου θαλάμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί στον τρίτο θάλαμο η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίαςστο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται σίγουρα για ταφικό μνημείο και πως αν οι τυμβωρύχοι που μπήκαν στον τάφο, δεν πήραν ολόκληρη τη λάρνακα με το νεκρό, ενδεχομένως όταν προχωρήσουν κι άλλο οι αποχωματώσεις να βρεθούν τα οστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα