«Αμφιλεγόμενος απολογισμός Μέρκελ»

"Η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο επιτυχημένη από την Επανένωση", καυχιέται η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις, την ώρα που ο πολιτικός της αντίπαλος κάνει λόγο για "τέσσερα χαμένα χρόνια".

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο απολογισμός της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας της Μέρκελ είναι αμφιλεγόμενος. Επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών,

αφού προηγουμένως (2005-2009) είχε κυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, έφερε εις πέρας ορισμένα μεγάλα προγράμματα. Ωστόσο, ορισμένες δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και οι ευνοϊκοί δείκτες της γερμανικής οικονομίας αποδίδονται κατά μεγάλο μέρος στις οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις του σοσιαδλημοκράτη προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Αγγελα Μέρκελ επαινείται για τη σωφροσύνη και τη διαρκή αναζήτηση της συναίνεσης, επικρίνεται όμως για την απουσία οράματος. "Ακολούθησε μία πολιτική μικρών βημάτων χωρίς ιδεολογικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τον Νιλς Ντίντεριχ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμά της ήταν η διαχείριση της κρίσης του ευρώ.

Η Μέρκελ κέρδισε την εκτίμηση των συμπολιτών της φροντίζοντας επί τέσσερα χρόνια να κρατά μία σταθερή γραμμή ανάμεσα στα συμφέροντα των γερμανών φορολογούμενων και της ευρωζώνης, επιβάλλοντας το δόγμα της: "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την αλληλεγγυή για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση".

Στον οικονομικό τομέα, η Γερμανία διατήρησε καλύτερες επιδόσεις από τους γείτονές της κατά τη διάρκεια της κρίσης, με χαμηλό ποσοστό ανεργίας, στο 6,8%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1990. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι Αγγελα Μέρκελ απλώς δρέπει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι οποίες έφεραν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Οι επικριτές αυτών των μεταρρυθμίσεων επαναλαμβάνουν ότι το τίμημα για την ευελιξία αυτή ήταν η άνθηση των επισφαλών και κακοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης, σε μία αγορά εργασίας όπου δεν υφίσταται κατώτερος μισθός.

Η κυβέρνηση Μέρκελ μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο θα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια, χάρη στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Ομως η Γερμανία παραδόξως επωφελήθηκε από την κρίση του ευρώ. Χάρη στο στάτους της ασφαλούς οικονομικά χώρας, εξασφάλισε χρηματοδότηση με μικρότερο κόστος, επωφελούμενη από την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι σε ορισμένους από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία είχαν υποσχεθεί οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι στη συμφωνία τους για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμσού του 2009 και η οποία είχε ως στόχο την απλοποίηση του πλέον πολύπλοκου συστήματος στην κόσμο, δεν έγινε. Η Μέρκελ υποχώρησε φοβούμενη να πλήξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Φάλτερ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάιντς (Μαγεντία).

Η ενεργειακή πολιτική της Αγγελα Μέρκελ είναι το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πραγματισμού που εφαρμόζει στην πολιτική της κυβέρνησής της, σύμφωνα με τον Νιλς Ντίντεριχ: συντηρητικοί και φιλελεύθεροι είχαν συμφωνήσει για την παράταση της ζωής των πυρηνικών σταθμών, τους οποίους σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ήθελαν να κλείσουν μέχρι το 2020. Μετά την κατατροφή της Φουκουσίμα, έκανε στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας τη διακοπή της λετουργίας τους μέχρι το 2022. Η Γερμανία επιδιώκει πλέον να εξασφαλίσει το 80% των ενεγειακών της αναγκών μέσω των αναεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2050, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτή η ενεργειακή μετάβαση ωστόσο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, όπως η μεγάλη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, και θεωρείται απειλή για την γερμανική βιομηχανία.

Η Μέρκελ τήρησε τις υποσχέσεις της ως προς την οικογενειακή πολιτική. Δημιούργησε αρκετές θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για να ικανοποιήσει τη ζήτηση και εισήγαγε το οικογενειακό επίδομα για τις οικογένειες που κρατούν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι τα 3 τους χρόνια. Ομως αυτή η πολιτική δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως προς την αύξηση των γεννήσεων, σε μία χώρα όπου τα ποσοστά γεννητικότητας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Η Γερμανία απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού , "τη μεγαλύτερη απειλή των επόμενων 10 ή 20 προσεχών ετών", όπως επαναλαμβάνει η Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει επ΄αόριστον την εφαρμογή δύσκολων και ριζικών μεταρρυθμίσεων, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της αντιμετώπισης της φτώχειας των ηλικιωμένων ή της φροντίδας των εξαρτώμενων ατόμων.

Η δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ εφάρμοσε την ριζικότερη μεταρρύθμιση του γερμανικού στρατού από ιδρύσεώς του εδώ και 56 χρόνια, καταργώντας την στρατιωτική θητεία, το 2011, μειώνοντας τον αριθμό των στρατευσίμων και δίνοντας τη διαβεβαίωση για την βελτίωση των ικανοτήτων του στην επιτέλεση των διεθνών του αποστολών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα