Αμετάβλητο στα €80,2 δισ. το όριο του ELA

Αρνητικά τα μηνύματα από το πρώτο εκ των τριών σημερινών μετώπων της διαπραγμάτευσης. Ούτε ευρώ δεν αύξησε η ΕΚΤ το όριο χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, διατηρώντας το αμετάβλητο στα 80,2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι οι εκροές καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η κίνηση αυτή από τη Φρανκφούρτη

ερμηνεύεται ως ακόμα ένα μήνυμα του Μάριο Ντράγκι προς την Αθήνα για επίσπευση της συμφωνίας. Πλέον αναμένεται και η απόφαση αναφορικά με την αξία των ενέχυρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες. Συνέχεια την ίδια ώρα στις εμπρηστικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ετοιμάζεται για δύσκολες ώρες στη σύνοδο της G7, καθώς ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζακ Λιού, με εντολή Ομπάμα, θα θέσει το ελληνικό πρόβλημα, ζητώντας άμεσα λύση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πιθανή την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική Die Zeit. Ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση. «Η νέα κυβέρνηση λέει: "Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα". Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων μίας χώρας, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες, δήλωσε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν στο πρακτορείο Bloomberg. Όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και θέματα, όπως οι στόχοι για τον προϋπολογισμό είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα για περικοπές στις συντάξεις.

Συνεχίζεται σήμερα εν τω μεταξύ στο Brussels Group η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Περιμένουμε τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς το απόγευμα, δηλώνουν πάντως πηγές από τις Βρυξέλλες.

"H πληροφόρηση που έχω είναι ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της δέσμευσης" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στο STAR.

Keywords
Τυχαία Θέματα