Άμεσα μέτρα για το προσφυγικό

Η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, η βελτίωση των συνθηκών στις υποδομές υποδοχής, η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, και η επίσπευση απορρόφησης πόρων από τα προγράμματα υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εν τω μεταξύ, σήμερα, έρχονται στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος,

οι οποίοι στις 16.30 θα έχουν συνάντηση με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, με τησυμμετοχή στελεχών των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αξιοποίηση στρατοπέδων που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.

Επίσης, λαμβάνονται δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης, ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίωνκαι επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος μίλησε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι στο πλαίσιο προσπάθειας επίσπευσης των διαδικασιών ταυτοποίησης, αποστέλλονται 30 μηχανήματα στα νησιά, προκειμένου να χορηγούνται συντομότερα οι βεβαιώσεις εισόδου στη χώρα. Πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν 4 τουλάχιστον κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε νησιά.

Εξάλλου, μιλώντας στη σύσκεψη της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος ανέφερε ότι θεωρείται πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, ενώ επικεντρώνοντας στις δράσεις του υπουργείου Υγείας, είπε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, τονίζοντας, πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, αλλά μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Για το προσφυγικό και τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισής του που έλαβε η κυβέρνηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αύριο στις 13:00.
Εξάλλου, αύριο στις 10.30 το πρωί ο κ. Μουζάλας θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα