Αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά ΙΚ

Θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS) κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, στο Ιράκ, έπληξαν με έξυπνες βόμβες μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος από το 2011 και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Αποδεχόμενος αίτημα συνδρομής από την ιρακινή κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών. Ωστόσο απέκλεισε

κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ στο Ιράκ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση» των αμάχων, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ,η Βρετανία κάλεσε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τρεις επαρχίες του ιρακινού Κουρδιστάν, μεταξύ των οποίων και το Ερμπίλ, λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών.

Η Γαλλία είναι «έτοιμη να αναλάβει δράση» και να βοηθήσει τους άμαχους του Ιράκ που έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε την αμερικανική παρέμβαση.

FAA: Απαγόρευση των αμερικανικών εμπορικών αεροσκαφών να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει στα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται εκεί.

Η απαγόρευση αφορά «όλες τις αμερικανικές εταιρείες και όλους τους εμπορικούς αερομεταφορείς», τόνισε η FAA, που όμως δεν διευκρίνισε πόσα αεροπλάνα αφορά το μέτρο αυτό.

Ήδη την 1η Αυγούστου η FAA είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει στα αμερικανικά αεροπλάνα να πετούν στα ή κάτω από τα 30.000 πόδια πάνω από το Ιράκ.

Εξάλλου, και η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της πάνω από το Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα η Lufthansa επεσήμανε σήμερα ότι αναστέλλει ως τη Δευτέρα όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς την Αρμπίλ.

Εξάλλου η Turkish Airlines, μια από τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το γειτονικό Ιράκ, διέκοψε σήμερα τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Οι πτήσεις μας προς την Αρμπίλ ακυρώνονται για λόγους ασφαλείας μέχρι νεοτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Etihad Airways, μια αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, έχει ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ από χθες Πέμπτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα