Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Σκηνικό πόλωσης εντός του κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με ανταλλαγή οξύτατων και αντικοινοβουλευτικών εκφράσεων, ενώ έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και θα συνεχίσουν με διανυκτέρευση με κεντρικό σύνθημα «περικυκλώστε τη Βουλή». Θα ακολουθήσει συναυλία. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ

έχει εξαγγείλει και για αύριο το πρωί στις 11 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο

Ερωτηματικά προκαλεί η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας στο άρθρο του πολυνομοσχεδιου για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατωτάτου μισθού. Το υπουργείο αφαίρεσε από τη διάταξη το χρονικό προσδιορισμό για την καταβολή του κατώτατου μισθού που προέβλεπε ότι καλύπτει 8ωρη ημερήσια εργασία ή μηνιαία εργασία 25 ημερών. Επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι, με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται οι ώρες εργασίας, ουσιαστικά μειώνεται ο κατώτατος μισθός και ο εργοδότης αποφεύγει την καταβολή υπερωριών.

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη δημοτική Αστυνομία, με αντικατάσταση των Π.Δ. με Κ.Υ.Α., ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία και η ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, που προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους.

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ., από όσους δήμους το επιθυμούν, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τους σχολικούς φύλακες δίνεται η δυνατότητα να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους. Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Εν τω μεταξύ, σωρεία αλλαγών κατέθεσε πριν από λίγο και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μεταξύ των οποίων και η απόσυρση της διάταξης που αφορούσε στην παροχή ασυλίας για τις ποινικές ευθύνες των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ

«Το πολυνομοσχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.


Ανακοίνωση ΚΕΔΕ

Αμετακίνητη η ΚΕΔΕ παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση της τονίζει πως «οι όποιες διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα