Αλ Κάιντ: Υπεύθυνος για τον θάνατο των δύο ομήρων είναι ο Ομπάμα

Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη κατηγορεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο δύο ομήρων, ενός Αμερικανού κι ενός Νοτιοαφρικανού, στη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους, όπως καταγγέλλει μέσω αξιωματούχου της η οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον επέλεξε «ανόητα» την βίαιη επέμβαση αντί της διαπραγμάτευσης.Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «και η κυβέρνησή του γνώριζαν το δίκαιον των αιτημάτων μας και θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν διαπραγματευτεί γι' αυτά μαζί μας ή να ήταν ειλικρινείς

σε αυτό το θέμα. Παρά την προειδοποίησή μας προς αυτόν (τον Ομπάμα) να μην φερθεί ανόητα...επέλεξε μία στρατιωτική λύση, η οποία έχει αποτύχει στο παρελθόν κι απέτυχε για μία ακόμη φορά», λέει ο Νάσερ μπιν Άλι Αλ-Άνσι στο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITΕ.

Η αποτυχημένη επιχείρηση των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού για την απελευθέρωση του αμερικανού φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς και του νοτιοαφρικανού δασκάλου Πιερ Κόρκι, τους οποίους κρατούσε ομήρους η Αλ Κάιντα για περισσότερο από έναν χρόνο, διεξήχθη το Σάββατο, σε ένα χωριό της επαρχίας Σάμπουα της νότιας Υεμένης.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, μία γυναίκα, ένα δεκάχρονο αγόρι και ένας τοπικός ηγέτης της οργάνωσης περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 11 νεκρούς κατά την ανταλλαγή πυρών.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο θεωρείται από τις ΗΠΑ ένα από τα πιο επικίνδυνα παρακλάδια του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις της οργάνωσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί χρόνια και συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Σαναά για να εμποδίσουν τους μαχητές της οργάνωσης να επεκτείνουν τη δράση τους στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν η δεύτερη απόπειρα για την απελευθέρωση του Σόμερς το τελευταίο δεκαήμερο και ακολούθησε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η οργάνωση στις ΗΠΑ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της εντός τριών ημερών.

Στο βίντεο ο Αλ Άνσι καταδικάζει την φυλάκιση ενός γνωστού αιγύπτιου κληρικού και μίας πακιστανής νευροεπιστήμονα που κατηγορούνται για τρομοκρατία από τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε ζητήσει την απελευθέρωσή τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σόμερς.

Ο Αλ Άνσι προσθέτει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Κόρκι, επιβεβαιώνοντας εν μέρει δηλώσεις μίας νοτιοαφρικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία διεξήγαγε τις συνομιλίες για λογαριασμό της οικογένειάς του.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι γνώριζαν πως ένας ακόμη υπήκοος ξένης χώρας εκρατείτο όμηρος μαζί με τον Σόμερς, αλλά αγνοούσαν την ταυτότητά του ή τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει την επιχείρηση λέγοντας το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες τους και την διπλωματία «καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να φέρουν πίσω στην πατρίδα Αμερικανούς, όπου κι αν αυτοί κρατούνται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα