Ακριβή η Ελλάδα

Σε ανοδική πορεία κινούνται οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών παρά την συμπίεση μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή «Η Επόμενη Δόση» με την Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, αυξήσεις έως και 18% καταγράφονται σε σχέση με πέρσι, σε μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Συγκεκριμένα αυξήσεις έως και 18.5% παρατηρείται στο κακάο, 2-5% στο γάλα, 5% σε κονσέρβες και 6% στα γιαούρτια, 9 % σε είδη προσωπικής φροντίδας, 3,5% σε χαρτικά και 17% σε κονσέρβες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών Βασίλης Λύγκας μίλησε στην Νάντια Σκεπετάρη και επισήμανε

πως το καλάθι των προϊόντων που παρακολουθεί το κέντρο αυξήθηκε κατά 3.5%.

«Από έρευνα που έχει κάνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών προκύπτει ότι έχουμε αυξήσεις σε τρόφιμα, σε είδη διατροφής περίπου 3 με 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Κατά συνέπεια υπάρχει ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα το οικογενειακό καλάθι παρουσιάζει μία αύξηση σε σχέση πάντα με το Γενάρη του 2011 της τάξης του 2,3%, που σημαίνει σε απόλυτες τιμές κάπου 52€ παραπάνω χρειάζεται ένα ελληνικό μεσαίο νοικοκυριό για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες».

ΕΡ: Που οφείλεται αυτή η αύξηση, δηλαδή γιατί υπάρχει ακρίβεια στα προϊόντα;
ΑΠ:Πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην Ελληνική αγορά και όταν λέμε έλεγχος δεν εννοούμε ελεγχόμενη οικονομία, μιλάμε ελεύθερη οικονομία αλλά όχι ασύδοτη. Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει ασύδοτη οικονομία, λειτουργούν τα καρτέλ στα ράφια, 5 – 6 μεγάλα σουπερ μάρκετ ελέγχουν τη λιανική πώληση σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και 20 με 25 πολυεθνικές ελέγχουν το χονδρεμπόριο πάλι σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Κατά συνέπεια παρουσιάζεται αυτή η αύξηση στις τιμές και αυτό δεν το λέμε έτσι τυχαία γιατί σε έρευνα που έχουμε κάνει αλλά και έρευνα που έκανε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτει ότι 70 προϊόντα ίδιας μάρκας, ίδιας ποσότητας, ίδιας ποιότητας σε σχέση με 4 – 5 άλλες χώρες τις Ευρώπης παρουσιάζει απόκλιση η χώρα μας στις τιμές περίπου 30 – 35%

ΕΡ: Πως πρέπει να αντιδρούν οι καταναλωτές, πως μπορούν να προστατευτούν;
ΑΠ: Οι καταναλωτές μπορούν να αντιδρούν, βέβαια υπάρχει ένας μύθος για μας που λέει ότι πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, δεν λέμε να μην γίνεται έρευνα αγοράς αλλά είναι τόσοι πολλοί οι κωδικοί στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που μπορεί να κάνεις μία έρευνα αγοράς και σε ένα σούπερ μάρκετ να  παρουσιάζεται ένα προϊόν φθηνότερο σε σχέση με άλλο, μπαίνοντας σε αυτό σούπερ μάρκετ όμως βρίσκεις άλλα προϊόντα ακριβότερα δηλαδή είναι η τεχνική, το μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να προσελκύουν με τις προσφορές τους καταναλωτές, τους βάζουν μέσα στο μαγαζί και από εκεί και πέρα τους τα παίρνουν σε άλλα προϊόντα. Άρα η έρευνα αγοράς δε μπορεί να αποδώσει σε ένα καταναλωτή, ούτε έχει και την ευχέρεια ένας καταναλωτής να γυρίζει όλα τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να δει σε ποιες τιμές τα προϊόντα είναι φθηνότερα και σε ποια είναι ακριβότερα. Πιστεύουμε ότι πρέπε
Keywords
Τυχαία Θέματα