Συνάντηση για τα Γλυπτά

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα με την Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και τους διακεκριμένους νομικούς Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρυ Ρόμπερτσον, οι οποίοι εκπροσωπούν το εξειδικευμένο νομικό γραφείο σε θέματα διεθνούς δικαίου Doughty Street Chambers, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα, μέσω της νομικής οδού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Τασσούλας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η κα Αμάλ Κλούνεϊ και οι κ.κ Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χίλ Πρόεδρο
Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη.»

Σε ερώτηση για το αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και οικονομικά ζητήματα, ο υπουργός πολιτισμού απάντησε ότι η συζήτηση είχε καθαρά νομικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο κύριος Πάλμερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί συναινετική λύση, "διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές άλλες προσεγγίσεις", ενώ η κυρία Αλαμουντίν Κλούνει απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Αύριο Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί η αντιπροσωπεία των τριών νομικών θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Θα ακολουθήσει, στις 13.00, ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο του Μουσείου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και στις 13.30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου.

Στις 16.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί αν το συγκεκριμένο νομικό γραφείο θα αναλάβει τη νομική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα ή όχι.

Βάνα Λυκομήτρου
Keywords
Τυχαία Θέματα