Αίγυπτος: Ανακοίνωση των Ε.Δ. προς τον λαό

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αιγυπτιακός στρατός ζητώντας να επιλυθεί ηκρίση που ταλανίζει τη χώρα μέσω του διαλόγου και με την οποία δεσμεύεται να προστατεύσει τους κρατικούς θεσμούς και τον λαό δεν σημαίνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, δήλωσε μια πηγήτων αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

«Είναι προφανές από την ανακοίνωση ότι ο στρατός

απλώς εξηγεί τι συνέβη, καθώς στο τέλος ευχαριστεί τις δυνάμεις του που βγήκαν στους δρόμους και προστάτευσαν τους δημόσιους θεσμούς. Δεν υποδηλώνει οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση στην πολιτική», πρόσθεσε η πηγή αυτή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στομεταξύ, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επεσήμανε ότι ηανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού είναι ένα βήμα που βοηθά να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική κρίση, χωρίς να παίρνει το μέρος καμίας πλευράς.

Ο Άμπντελ Χάλεκ αλ Σέριφ, στέλεχος του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σημείωσε ότι η ανακοίνωση ήταν «ισορροπημένη», ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός σωστά «δεν εμπλέκεται σε πολιτικούς ελιγμούς».

Η ανακοίνωση «υπογραμμίζει ότι η πίστη του στρατού είναι στον λαό και το καλό του», κατέληξε ο αλ Σέριφ.

Εξάλλουη Αφρικανική Ένωση (AU) ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διάλογος στην Αίγυπτο σχετικά με την απόφαση του Μόρσι να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο σύνταγμα της χώρας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα υπογράμμισε σεανακοίνωσή της «την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο και να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία επεξεργασίας του συντάγματος».

«Η Αφρικανική Ένωση είναι έτοιμη ναβοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί κατάλληλος»,πρόσθεσε η Ντλαμίνι Ζούμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα