Αγωνία για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του ελβετικού φράγκου έναντι των ανταγωνιστών του μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ, τερματίζοντας έτσι ένα μέτρο που υιοθέτησε το 2011 για να προστατέψει την οικονομία της χώρας. Η απροσδόκητη κίνηση της κεντρικής τράπεζας
της Ελβετίας προκάλεσε κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, στις προηγούμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα τόνιζε ότι "θα συνεχίσει να επιβάλει με απόλυτη αποφασιστικότητα" την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Έναντι του ευρώ το φράγκο σημειώνει άλμα 15% στο €0,96, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει ράλι άνω του 30% σκαρφαλώνοντας έως τα €1,1702. Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα κερδίζει 14% στα 1,12 δολ. έχοντας νωρίτερα σημειώσει άλμα άνω του 30% στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011 για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προσφερθεί στήριξη στους εξαγωγείς της χώρας.

Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι χαμηλώνει το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,75% και μετακινεί το εύρος στόχου για το Libor τριών μηνών περαιτέρω σε αρνητική περιοχή, στο -1,25% και -0,25%, από -0,75% και 0,25% προηγουμένως.

"Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία εισήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξαιρετικής υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές", αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

"Αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτεψε την ελβετική οικονομία από σοβαρή βλάβη, προσθέτει. Αν και το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η οικονομία ήταν σε θέση μα επωφεληθεί από αυτή τη φάση για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Το τελευταίο διάστημα οι αποκλίσεις μεταξύ των νομισματικών πολιτικών στις μεγαλύτερες νομισματικές περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά - μια τάση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει το ελβετικό φράγκο να αποδυναμωθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σε αυτές τις συνθήκες, η SNB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβολή και η διατήρηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας για το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη.

Η SNB χαμηλώνει τα επιτόκια σημαντικά για να διασφαλίσει ότι η διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν θα οδηγήσει σε μια ακατάλληλη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών. Η SNB θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Εάν είναι απαραίτητο, θα παραμένει ενεργή στην αγορά του συναλλάγματος για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες", καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι καταργώντας το ελάχιστο όριο η κεντρική τράπεζα δείχνει πως περιμένει τον αντίκτυπο από ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα από την ΕΚΤ - το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου - θα ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στο ευρώ, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για την SNB να διατηρήσει το ελάχιστο όριο.

Σημειώνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν πολύ δημοφιλή στη χώρα μας τα 3-4 προηγούμενα χρόνια κυρίως λόγω της επιτοκιακής διαφοράς τους σε σχέση με το ευρώ. Υπολογίζεται ότι έχουν δοθεί σε ελβετικό δάνεια πάνω από 8 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 80.000 πελάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περισσότερο εκτεθειμένες σε δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα