Αύξηση των κρουσμάτων βιασμών

Πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων βιασμών και βίας κατά των γυναικών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Ισλάμ και σε ασιατικές χώρες. Αποστροπιασμό είχε προκαλέσει η είδηση για τους βιασμούς γυναικών, ακόμη και μίας αμερικανής δημοσιογράφου, στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ενώ παγκόσμιο σοκ προκάλεσε πέρυσι ο βιασμός και ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου μίας φοιτήτριας σε λεωφορείο στην Ινδία. Τελευταίο θύμα στην ίδια χώρα μία Δανή τουρίστρια που κατήγγειλε το βιασμό της από έξι άνδρες.

Χθες μία οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών κατήγγειλε ότι στη Μιανμάρ, ο στρατός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον βιασμό ως όπλο πολέμου ακόμη και μετά την άνοδο στην εξουσία μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης το 2010. Μάλιστα, η Ένωση Γυναικών Βιρμανίας κατέγραψε περισσότερες από 100 περιπτώσεις, σε κάποιες από τις οποίες τα θύματα είναι οκτάχρονα παιδιά.

Για τα αίτια αύξησης των κρουσμάτων βιασμών μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη, η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής και Πολιτικής Ανθρωπολογιας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα