«Ξεκαθαρίσει» με το ναζιστικό παρελθόν

Στο πλαίσιο μιας «πιλοτικής» έρευνας, η αυστριακή Βουλή επιθυμεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο της στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, από την προσάρτησή της το Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωσή της τονΜάιο του 1945, και μέσα από ευρύτερες έρευνες να εξετάσει το ρόλο του κτιρίου για το τότε καθεστώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υποδιευθύντρια της Βουλής, Σουζάνε Γιανίστιν-Νόβακ.

Τομεγαλοπρεπές κτίριο της αυστριακής

Βουλής στη Βιέννη, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν σε νεοκλασικό ρυθμό με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς στην είσοδό της και τα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών καιηρώων στην πρόσοψή του, ήταν στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχήςτης Αυστρίας, έδρα του «γκαουλάιτερ»-του περιφερειακού κομματικού αρχηγού του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.

Στοπλαίσιο της πιλοτικής έρευνας θα εκτιμηθούν και τα βιβλία που βρέθηκαν στο κτίριο μετά το τέλος της ναζιστικής κατοχής και που παραμένουν ακόμημέχρι σήμερα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της ηκ. Γιανίστιν-Νόβακ.

Κατά πληροφορίες, στη Βιβλιοθήκη της αυστριακής Βουλής υπάρχουν ακόμη σήμερα 2.294 κωδικοί αριθμοί για βιβλία με περιεχόμενο προσκείμενο στη ναζιστική ιδεολογία, μεταξύ άλλων με καθαρά προπαγανδιστικά και ρατσιστικά κείμενα, που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικό τμήμα της και δεν είναι δυνατός ο δανεισμός τους.

Η υποδιευθύντρια της Βουλής επιβεβαίωσε σήμερα πως στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται συνολικά 1.884 βιβλία αμφιλεγόμενης προέλευσης, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να προέρχονται από κατασχέσεις που είχαν κάνει οι ναζιστές και προς τούτο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο για τα Θύματα του Ναζισμού, θα δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο κατάλογος των τίτλων τους για να αναζητηθούν οι πιθανοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι τους.

Στηνπερίπτωση 37 βιβλίων ήδη εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και η πρόεδροςτης Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει η αρμόζουσα επανόρθωση, χωρίς να έχει γίνει ακόμη η επιστροφή τους γιατί δεν έχει διαλευκανθεί το θέμα των κληρονόμων.

Αξίζεινα σημειωθεί, πως η αυστριακή Βουλή είχε επιστρέψει μετά το 1945 πολλάβιβλία στους νόμιμους κατόχους τους: μεταξύ άλλων συνολικά 480 τόμους στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βιέννης, 62 στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και 74 στο Λαογραφικό Μουσείο Αυστρίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα