Αυστρία: «Πάγωμα» ουκρανικών περιουσιών

Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών ύστερα από σχετικό αίτημα των μεταβατικών αρχών στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιένη.

Τα πρόσωπα αυτά, των οποίων τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν, θεωρούνται ύποπτα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει στις 20 Φεβρουαρίου να υιοθετήσει νέες στοχευμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης θεώρησης διαβατηρίων και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων προσκείμενων στον έκπτωτο ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η

Αυστρία εξήγησε σήμερα ότι θέλει να λάβει "ένα προσωρινό μέτρο ασφαλείας μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ".

Μια αυστριακή υπουργός είχε ζητήσει από τις 19 Φεβρουαρίου το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν στην Αυστρία πάμπλουτοι Ουκρανοί, σε αντίποινα για τα βίαια επεισόδια του Κιέβου.

Η δημοκρατία των 'Αλπεων, που είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αντίστασης στις προσπάθειες που αναλήφθηκαν στην Ευρώπη για τη βελτίωση της διαφάνειας στις τραπεζικές δραστηριότητες, θεωρείται ευρέως στο Κίεβο οικονομική όαση για τους ολιγάρχες του περιβάλλοντος του Γιανουκόβιτς.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ήδη χθες το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν στις τράπεζες της ο ουκρανός πρόεδρος και το περιβάλλον του.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ είχε αρνηθεί την περασμένη εβδομάδα να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των προσώπων αυτών, όπως του είχε ζητήσει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORF. "Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε τα ονόματα των προσώπων που υπάρχουν στον κατάλογο αυτό (της ΕΕ) αλλά σε αυτόν υπάρχουν ονόματα που συζητούνται συχνά στα μμε", είχε απαντήσει.

Τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος είχε μεταβεί για λίγο στη Βιένη μετά την παραίτησή του τον Ιανουάριο, καθώς του πρώην επιτελάρχη της προεδρίας Αντρέι Κλιούγεφ αναφέρονται συχνά στον αυστριακό Τύπο για τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους στη χώρα αυτή.

Ο Κουρτζ δήλωσε σήμερα ότι η οδηγία που έχει δώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στης Αυστρίας (OenB) προσφέρει, χωρίς να αναμένει μια οριστική απόφαση από τις των Βρυξέλλες, "νομική βάση για να καθοριστεί ποιά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται πράγματι στην Αυστρία και για να προληφθούν καταχρήσεις".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα