Αυστραλία: «Καλοδεχούμενα» τα επιτόκια

Να αξιοποιήσει τη νέα μείωση των επιτοκίων επιχειρεί το Εργατικό Κόμμα, με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν να δηλώνει ότι από τότε που ανήλθαν οι Εργατικοί στην εξουσία τα επιτόκια έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1959.

«Αυτό σημαίνει πως όσοι εξοφλούν ένα στεγαστικό δάνειο 300.000 δολαρίων κερδίζουν 500 δολάρια τον μήνα ή έξι χιλιάδες δολάρια ετησίως, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν όταν ήταν στην εξουσία ο Συνασπισμός»,

υπογράμμισε ο κ. Μπόουεν.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η μείωση των βασικών επιτοκίων οφείλεται στην εξασθένιση της αυστραλιανής οικονομίας και στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να την τονώσει.

Η Αποθεματική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 2,5% από 2,75%, ενώ την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η ανεργία στη χώρα ενδέχεται να αυξηθεί.

Η μείωση του επιτοκίου ανακοινώθηκε ένα 48ωρο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα πως πίσω από τη σκληρή επίθεση που ασκούν οι εφημερίδες του συγκροτήματος Μέρντοκ στην κυβέρνησή του ίσως κρύβονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. «Ελεύθερη χώρα έχουμε, ελεύθερο Τύπο έχουμε, μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, αλλά και το κοινό πρέπει να προβληματιστεί», είπε ο Κέβιν Ραντ.

Ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ σχολίασε πως του άρεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Μέρντοκ «Daily Telegraph», το οποίο είχε φωτογραφία του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ, υπό τον τίτλο «Τώρα έχετε την ευκαιρία να διώξετε με τις κλωτσιές αυτή τη συμμορία».

«Στην αυστραλιανή πολιτική πρέπει να δεχόμαστε τέτοιους τίτλους. Αν με την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας γκρινιάζεις, όπως κάνει το Εργατικό, αυτό σημαίνει ότι είσαι υπερευαίσθητος», είπε ο κ. Χάουαρντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα