«Αυστηρό τραπεζικό καθεστώς στην ευρωζώνη»

Το πρόγραμμα διάσωσηςπου συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για τηνΚύπρο, αντιπροσωπεύει ένα νέο πρότυπογια την επίλυση τραπεζικών προβλημάτωνστην ευρωζώνη, και άλλες χώρες ίσωςχρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τουςτραπεζικούς τους τομείς, δήλωσε οεπικεφαλής του Eurogroup. «Αυτό που κάναμε χθεςτο βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμεπίσω τους κινδύνους», δήλωσε ο Ολλανδόςυπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ,σε συνέντευξή του στο Reuters και στουςFinancial Times, λίγες ώρες μετά από τη συμφωνίαγια την Κύπρο.

«Αν υπάρχει κίνδυνοςσε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θαείναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστενα κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετεγια να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;».Και συνέχισε λέγοντας «εάν η τράπεζαδεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμεστους μετόχους και στους κατόχουςομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουνστην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας,και εάν είναι απαραίτητο, και από τουςανασφάλιστους καταθέτες», δήλωσε οπρόεδρος του Eurogroup.

Μετά από 12 ώρες συνομιλιώνμε την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Κύπρος συμφώνησεστη διάσπαση της δεύτερης μεγαλύτερηςτράπεζας του νησιού, με τις ασφαλισμένεςκαταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουνστην Τράπεζα Κύπρου. Οι ανασφάλιστεςκαταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζουνζημιές 4,2 δις. ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτεςστην Τράπεζα Κύπρου θα έχουν τουςλογαριασμούς τους «παγωμένους» όσο ητράπεζα αναδιαρθρώνεται καιανακεφαλαιοποιείται. Ό,τι κεφάλαιοχρειαστεί για την ενίσχυση της τράπεζας,θα «τραβηχθεί» από τους λογαριασμούςάνω των 100.000 ευρώ.

Η συμφωνία, είναι γνωστήως «bail-in», με τους μετόχους και ομολογιούχουςστις τράπεζες να υποχρεώνονται ναεπωμιστούν το κόστος της αναδιάρθρωσηςπρώτοι, και ακολουθούν οι ανασφάλιστοικαταθέτες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ,οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναιεγγυημένες.

Η προσέγγιση αυτήσηματοδοτεί μια ριζική υποχώρηση στηνπολιτική της ευρωζώνης μετά από τρίαχρόνια κρίσης, στη διάρκεια της οποίαςοι φορολογούμενοι στην περιοχή αναλάμβαναντο κόστος για την εξυγίανση τωνπροβληματικών τραπεζών και των χρεωμένωνκυβερνήσεων, μέσω πολλαπλών προγραμμάτωνδιάσωσης.

Αυτή η διαδικασία, μετις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενουςνα επωμίζονται το κόστος και να παράσχουνστήριξη, έπρεπε να σταματήσει, δήλωσεο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, πρόεδροςτου Eurogroup.

Η πρόσφατη ηρεμία στηναγορά σήμαινε πως τώρα ήταν η ώρα ναγίνει η αλλαγή, αν και παραδέχθηκε ότιυπήρξε κάποια ανησυχία ότι θα μπορούσενα διαταράξει ξανά τις αγορές.

«Εάν θέλουμε να έχουμεέναν υγιή, ηχηρό χρηματοπιστωτικό κλάδο,ο μόνος τρόπος είναι να πούμε «κοίτα,όταν αναλαμβάνεις τα ρίσκα, θα πρέπεινα τα αντιμετωπίζεις, και εάν δεν μπορείςνα τα αντιμετωπίζεις, τότε δεν θα έπρεπενα τα είχες λάβει», δήλωσε ο ΓερούνΝτάισελμπλουμ.

Εάν εγκριθεί από τηνευρωζώνη, το πρότυπο του Ντάισελμπλουμθα μπορούσε επίσης να ακουστεί ωςκωδωνοκρουσία θανάτου για ένα σχέδιοπου εκκολάφτηκε πριν από εννέα μήνες,όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνηςαπειλούσε να ανατινάξει τη νομισματικήπεριοχή.

Τότε, οι ηγέτες τηςευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι τομελλοντικό ταμείο διάσωσης της ένωσηςθα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ναανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες,σπάζοντας έτσι την εξουθενωτική σύνδεσημεταξύ των τραπεζών και των αδύναμωνκυβερνήσεων, που οδηγούνται στη διάσωσήτων πρώτων. Αυτό ίσως να μην συμβεί ποτέτώρα.

Ερωτηθείς τι σημαίνειη νέα προσέγγιση τις χώρες της ευρωζώνηςμε τραπεζικούς κλάδους που έχουν υψηλήμόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και ηΜάλτα, και για άλλες χώρες με τραπεζικάπροβλήματα όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμδήλωσε ότι θα πρέπει να συρρικνώσουντις τράπεζές τους.

«Αυτό σημαίνει:ασχοληθείτε με αυτό προτού να έχετεπροβλήματα. Ενισχύστε τις τράπεζές σας,φτιάξτε τους ισολογισμούς σας καιαντιληφθείτε ότι εάν μια τράπεζα έχειπρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέοναυτομάτως ότι θα έρθουμε και θα πάρουμετο πρόβλημά σας. Θα το απωθήσουμε. Αυτήείναι η πρώτη απάντηση που χρειαζόμαστε.Να τα σπρώξουμε πίσω. Ασχοληθείτε εσείςμαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα