Βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο

Αυστηρόμήνυμα στον πρόεδρο της ΟυκρανίαςΒίκτορ Γιανουκόβιτς, ότι η προσφυγήστη βία "δεν θα επιλύσει την κρίση"έστειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς 16 πολίτες και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από την αναζωπύρωση χθες των συγκρούσεων μεταξύαντικυβερνητικών διαδηλωτών καιαστυνομικών δυνάμεων στο Κίεβο. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα θύματα, καθώς σε 22 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών η εφημερίδα Κίεβ Ποστ επικαλούμενη πηγές
του υπουργείου Εσωτερικών, μέλη του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία καθώς και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Οιμονάδες αντιμετώπισης ταραχών τηςουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσειτην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου,όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδεςαντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές και έχουναρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση για τηδιάλυσή τους.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Περίπου500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουναντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικάκαι την έδρα της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμειςμετέφεραν κοντά στην πλατεία τρίατεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα μεεκτοξευτήρες νερού, τα οποία και άρχισαννα χρησιμοποιούν πριν από λίγο, ενώδιαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ,πυροτεχνήματα και πέτρες στις δυνάμειςασφαλείας που τους είχαν περικυκλώσει,όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

Πολλές σκηνές από αυτέςπου είχαν στήσει εδώ και τρεις μήνεςστην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοιέβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα καιξύλα στην είσοδο της πλατείας για ναεμποδίσουν τους αστυνομικούς να τουςπροσεγγίσουν.

Την ίδια ώρα, το επίσημοειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίαςμετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουναπό τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία τωνοχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο."Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωσητης σύγκρουσης και για να μην έχουμεθύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες τηςΟυκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς τοΚίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα",ανέφερε το πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ογενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκαπροειδοποίησε ότι θα επιβληθούν "οιπιο σκληρές" ποινές σε όσους πυροδότησανκαι καθοδήγησαν τις βιαιότητες. "Ηγενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολήτων πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνωνπου πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις,εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνωνπου τις καθοδήγησαν" ανέφερε στηνανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώνταςτους ηγέτες της αντιπολίτευσης "νααναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει".

Οι δυνάμεις ασφαλείαςείχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευσηνα τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρισήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει ηηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότισε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουνγια να αποκαταστήσουν την τάξη. Ωστόσο,διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε τοδημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχεεκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο τηςσυμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίαςστους συλληφθέντες ακτιβιστές.

Ένας δημοσιογράφος τουΓαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι περίπου30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπουέχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμόςπρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυναςτων διαδηλωτών φυλούν την είσοδο τουδημαρχείου το οποίο έχει μετατραπεί σε"γενικό επιτελείο της επανάστασής"τους.



Keywords
Τυχαία Θέματα