Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία

«Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να ανακαλύψουμε τις ταινίες του. Συναντήσαμε έναν κινηματογράφο στιβαρό και λυρικό, που βασίζεται σε δύο σπουδαία υλικά: την περιπέτεια της γενιάς του και τη μνήμη μιας Ελλάδας που είχε οράματα, ελπίδες και πίστη σε μια ιστορική αλλαγή. Η φιλία του με τιμά» έχει γράψει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για
τον Μάνο Ζαχαρία.

Τον σημαντικό και παραγνωρισμένο σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία, τιμά στις 3/3, η σειρά εκδηλώσεων Μουσικές Τρίτες στον κινηματογράφο Τριανόν. Έναν δημιουργό που ξενιτεύτηκε κι εκείνος από την Ελλάδα το 1945, με το πλοίο Ματαρόα, για να βρεθεί υπότροφος του γαλλικού κράτους στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή IDHEC και στη συνέχεια, ως πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα, στα στούντιο του σοβιετικού κινηματογράφου Μοσφιλμ (Mosfilm), όπου γύρισε δέκα ταινίες.

Από αυτές τις σπάνια προβαλλόμενες ταινίες του στην Ελλάδα, το αφιέρωμα στο Τριανόν προβάλλει την πρώτη ταινία του Μάνου Ζαχαρία, τους «Σφουγγαράδες» (1960) και την περισσότερο αυτοβιογραφική «Γωνία Αρμπάτ και Μπουμπουλίνας» (1972).

Η ιστορία της ζωής του 93χρονου, αιώνιου έφηβου, Μάνου Ζαχαρία, είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ελληνικής αριστεράς -αντίσταση, εμφύλιο πόλεμο- και μέσα στην προσωπική τραγωδία της εξορίας, ο σκηνοθέτης απέκτησε στέρεη και σπάνια κινηματογραφική παιδεία, όχι μόνο στην γαλλική IDHEC αλλά και στη Μοσφιλμ, με δασκάλους ονόματα όπως ο Μιχαήλ Ρομ, ο Ράισμαν, ο Ντοβζένκο. Μετά από τριάντα χρόνια εξορίας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 και το 1981, ανέλαβε στο υπουργείο Πολιτισμού τον τομέα του κινηματογράφου έως το 1990.

Στο αφιέρωμα του «Τριανόν» για το έργο του Μάνου Ζαχαρία, θα μιλήσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λαμπρόπουλου «Η ιστορία των χρόνων μου 1968» για τον Μάνο Ζαχαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα