Αφιέρωμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2o μέρος) στον ΑΘΗΝΑ984

                                                              
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα από τον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα» η έρευνα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο λαμβάνει τη μια διάκριση μετά την άλλη, λόγω του σπουδαίου ερευνητικού έργου που εκπονεί και της παγκόσμιας απήχησής του.
Στη σημερινή εκπομπή που επιμελήθηκαν οι Ισίδωρος Ρούσσος, Στέλλα Παπαμιχαήλ, Έλενα Μπρέγιαννη και Νίνα κομνηνού, μίλησαν οι  Ιών Σιώτης, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, διδάκτωρ στο Τμήμα

Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννης Παπαμαστοράκης, καθηγητής στο Τμήμα Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, διδάκτωρ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Φρουδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Άρης Ηλιόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής (μοριακή ιατρική DNA) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μεταξύ άλλων, είπαν:

* Ίων Σιώτης, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

«Το πανεπιστήμιο αυτό έχει τη μεγαλύτερη αναγνώριση εκτός Ελλάδος, δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα. Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η συνύπαρξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας με το πανεπιστήμιο. Μια υγιής συνύπαρξη, αυτό είναι το ένα κλειδί. Το άλλο κλειδί είναι ότι κάπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει, σε κάποιο βαθμό, μεγαλύτερο από άλλα μέρη, να αποφύγει την κομματικοποίηση του θεσμού των εκλογών. Είναι ένα λιγότερο κομματικοποιημένο πανεπιστήμιο από άλλα, σαφώς από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν απειλείτο για τον α' ή β' λόγο η χρηματοδότηση ή η στήριξη του ερευνητικού κέντρου Κρήτης, τότε σύσσωμοι οι Κρήτες βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος, στήριζαν τις προσπάθειες του δικού τους πανεπιστημίου. Δεν συμβαίνει αυτό στην Αθήνα. Γίνεται ουσιαστικά μια αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στο πανεπιστήμιο από κοινού με το ερευνητικό κέντρο».

* Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, διδάκτωρ στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Αν πάρετε κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια κι ιδιαίτερα το πανεπιστήμιο Κρήτης και το συγκρίνετε με το μέσο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα. Το λένε οι αριθμοί και οι στατιστικές. Είναι το νεότερο σε ηλικία πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Έχει σημασία πώς ξεκινάνε τα πράγματα. Αν ξεκινήσουν στραβά, στραβά θα καταλήξουν. Όταν ξεκίνησε το πανεπιστήμιο ήρθαν κάποιοι άνθρωποι που είχαν κάνει σπουδές στο εξωτερικό στα καλύτερα πανεπιστήμια. Πάρα πολλοί άνθρωποι που τελειώνουν εδώ τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά τους, κάνουν μεταδιδακτορικές σπουδές σε πάρα πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και στη συνέχεια βρίσκουν πολύ καλές δουλειές είτε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε σε μεγάλες βιομηχανίες».

* Γιάννης Παπαμαστοράκης, καθηγητής στο Τμήμα Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (υπό την επίβλεψή του δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στον Ψηλορείτη)

«Για να χρηματοδοτούνται σημαίνει ότι κάποιοι άν

Keywords
Τυχαία Θέματα