Αφγανιστάν: νέα απόσυρση υποψηφιότητας

Ο Σαρντάρ Μοχάμεντ Ναντέρ Ναΐμ, ο εγγονός του τελευταίου βασιλιά του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, δέκα ημέρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, για να συστρατευτεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζαλμάι Ρασούλ, έναν από τους επικρατέστερους υποψήφιους.

Ο Ναΐμ -εγγονός του Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, του Αφγανού μονάρχη ο οποίος είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973, έπειτα από σαράντα χρόνια στο θρόνο- είναι

ο τρίτος υποψήφιος ο οποίος αποσύρει την υποψηφιότητά του εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Αφγανιστάν την 5η Απριλίου.

Η αποχώρηση αυτή μειώνει σε οκτώ τον αριθμό των προσώπων τα οποία διεκδικούν να διαδεχθούν τον Χαμίντ Καρζάι, τον μοναδικό άνθρωπο ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μετά την αποπομπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Το αφγανικό Σύνταγμα απαγορεύει στον Καρζάι να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα.

«Υποστηρίζουμε την ομάδα του Ζαλμάι Ρασούλ και θα συνεργαστούμε για να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ναΐμ, ο Μουστάφα Κακάρ.

Ο Ζαλμάι Ρασούλ είχε ήδη εξασφαλίσει στις αρχές του Μαρτίου την υποστήριξη του Καγιούμ Καρζάι, του μεγαλύτερου αδελφού του απερχόμενου προέδρου του Αφγανιστάν.

Ο Ρασούλ, στενός συνεργάτης του Χαμίντ Καρζάι, θεωρείται από τους περισσότερους παρατηρητές ο υποψήφιος της αποχωρούσας κυβέρνησης.

Ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες οι οποίες θεωρούνται ισχυρές ξεχωρίζουν αυτές του Ασράφ Γάνι, ενός γνωστού οικονομολόγου, του Αμπντουλά Αμπντουλά, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχε καταλάβει την δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές του 2009, και του Άμπντουλ Ρασούλ Σαγιάφ, ενός αμφιλεγόμενου πρώην πολέμαρχου.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί από αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι θα κινητοποιήσουν όλα τα μέσα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους για να «εμποδίσουν» την διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους πέντε στην επίθεση μιας ομάδας που ανέλαβε να κάνει μια επιχείρηση αυτοκτονίας σε ένα από τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην Καμπούλ.

Η διαδικασία σημειώνεται εν μέσω έντονης αβεβαιότητας καθώς πλησιάζει η χρονική προθεσμία για την αποχώρηση των δυνάμεων του NATO από το Αφγανιστάν, στο τέλος της χρονιάς, χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία για τη διάδοχη κατάσταση όπως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα