Αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής

Την απογοήτευσή της για τις επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκφράζει η τρόικα με απόρρητη έκθεσή της προς το υπ. Οικονομικών. Επίσης διατυπώνεται απογοήτευση και για το γεγονός ότι παρά την δημιουργία της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο φορολογικός μηχανισμός παραμένει ευάλωτος στη διαφθορά και τις πολιτικές παρεμβάσεις.


Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αποσπασματικά, νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα στελέχη, ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων στην ουσία δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία, ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση.

Αίσθηση προκαλεί και η διαπίστωση της τρόικας για καθυστερήσεις στις προσλήψεις νέων ελεγκτών επειδή, όπως σημειώνει, η αμοιβή τους είναι κάτω των 700 ευρώ, λόγω ενιαίου μισθολογίου.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Επιδόσεις διαχείρισης εσόδων και θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση όλων των πτυχών της φορολογικής διοίκησης και συστάσεις για τα βελτίωσή της.

Στην έκθεση, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το δικτυακό τόπο της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ (πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ), διαπιστώνονται και προτείνονται τα εξής:

- Οι μεταρρυθμίσεις για τον φορολογικό μηχανισμό προχωρούν αποσπασματικά και νευραλγικοί κλάδοι του μηχανισμού, όπως είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες, παραμένουν υποστελεχομένοι.

- Η δημιουργία της νέας γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων και ο διορισμός του επικεφαλής της δεν έχουν εξασφαλίσει ότι θα είναι μια ημιαυτόνομη υπηρεσία εντός της ελληνικής κρατικής διοίκησης. Η τρόικα τονίζει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα νομοθετικές ενέργειες για την αυτονόμηση του νέου Γενικού. Γραμματέα, προκειμένου να εκλείψουν οι δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων στον μηχανισμό και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Στο ίδιο πλαίσιο συστήνεται να εναχτεί στην ΓΓΔΕ, το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ. (Πρόκειται για μια σαφή αιχμή προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ παρέμεινε υπό κυβερνητικό έλεγχο).

- Παραθέτονται απογοητευτικά στοιχεία αναφορικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Σημειώνεται ότι ενώ ο στόχος για το 2012 ήταν να εισπραχτούν 2 δις. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, τελικά εισπράχτηκαν μόνο 1,1 δις. ευρώ. Για την βελτίωση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προτείνεται να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στους περίπου 1.500 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 5,5 δις. ευρώ. Επίσης προτείνεται η ενίσχυση των υπηρεσιών είσπραξης με πρόσθετο προσωπικό, καθώς και η μηχανοργάνωσή τους.

- Για την βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, η τρόικα απευθύνει μια σαφέστατη μομφή εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία έχει περάσει από τις αρχές του 2012. Μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι 60 ελεγκτές έχουν ήδη εκπαιδευτεί από Γάλλους συνάδελφους τους στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας αλλά δεν μπορούν να εργαστούν επειδή δεν έχει εκδοθεί υπουργικής απόφαση.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords