Α. Σαμαράς: Να μπει η Ελλάδα στους 10 καλύτερους προορισμούς

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στήριγμα στην επίπονη μάχη για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, χαρακτήρισε τον τουρισμό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην 21η Τακτική Γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Ο τουρισμός, μαζί με τη ναυτιλία, αποτελούν σήμερα πρωταθλητές ανάπτυξης. Η φετινή τουριστική περίοδος προβλέπεται ότι θα φέρει την πρώτη νίκη στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα

ένας από τους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σμαράς, συμπληρώνοντας πως φέτος οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό θα αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ.

Προκειμένου όμως η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου για την κίνηση των τουριστών, απαιτούνται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τρεις βασικές προϋπόθεσεις:

-να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια της βίζας για τους επισκέπτες από τρίτες χώρες και κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία

-να υπάρξουν τακτικές και απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, ειδικά σε περιόδους τουριστικής αιχμής και τέλος

-να είναι εύκολη η μετακίνηση των τουριστών και εντός Ελλάδας, με βελτίωση όλων των οδικών αξόνων και ακτοπλοϊκών γραμμών.

Στόχος, όπως είπε, είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν ακόμη και στους 12 μήνες και να μετακινηθούμε από τον γενικό στον εξειδικευμένο και από τον μαζικό στον ποιοτικό τουρισμό.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% όπως ανέμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού, δηλώνοντας, μόνο, πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να το καταφέρει αυτό.

Τη σημασία του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης τόνισε στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΕΤΕ, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας πως η οικονομική συγκυρία τον τελευταίων χρόνων, τόν συνέδεσε άρρηκτα με την ισχυρή και ρεαλιστική ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με την υπουργό, μέσα στο σύνθετο και ρευστό διεθνές περιβάλον, ο ελληνικός τουρισμός διεκδικεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα τον καταστήσουν πραγματικά ανταγωνιστικό. Θωρακίζεται σε θεσμικό επίπεδο, εκσυγχρονίζεται σε επίπεδο υποδομών αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπηρεσιών".

"Με την κατάλληλη διαχείριση, με προσεκτικά βήματα και στοχευμένες πολιτικές, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση κατά 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε", πρόσθεσε. "Δεν έχουμε το περιθώριο να επαναπαυόμαστε σε περιοδικές επιτυχίες. Επιβάλλεται και θα επιδιώξουμε το καλύτερο. Την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση τουρισμού με το εθνικό ΑΕΠ και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, η αρμονική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία".

Μιλώντας για το σχέδιο νόμου που προωθείται η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε πως "γνώμονας μας, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η μετάβαση του σε ένα διαφοροποιημένο, πολυθεματικό και, τελικά, οικονομικά αποδοτικότερο, τουρισμό.

Με το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, διευκολύνουμε τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών καταλυμάτων. Με αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο. Τόσο ως προς την λειτουργία τους όσο και ως προς τον σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας. Ένα πρότυπο που αφήνει πίσω την παρωχημένη και επιζήμια πρακτική του κατακερματισμού και της υποβάθμισης του τοπίου. Αφήνει πίσω τη δημιουργία χιλιάδων, αυθαιρέτων ή μη, καταλυμάτων, χαμηλής ποιότητας.

Στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, σημαντική είναι η προοπτική αξιοποίησης μιας ευρείας λίστας ακινήτων που μπορούν να παραχωρηθούν σε επενδυτικά συγκροτήματα, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ.

Στον τομέα της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενισχύουμε σημαντικά τις δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στον τομέα της εθνικής στρατηγικής αερομεταφορών, εργαζόμαστε μαζί με το αρμόδιο υπουργείο για την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων από τις αναδυόμενες αγορές και την αναβάθμιση των υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών διαφοροποίησης του προϊόντος μας, θα είναι και η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού. Πρέπει να δώσουμε στους επισκέπτες μας τη ευκαιρία να γνωρίσουν τις άγνωστες γωνιές της χώρας".

Keywords
Τυχαία Θέματα