WSJ: Σημαντικές αποκλίσεις στις οικονομίες

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε απροσδόκητα χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2014, παρά την ισχυρή ανάκαμψη της Γερμανίας, καθώς άλλες χώρες της περιοχής έμειναν σε στασιμότητα ή συρρικνώθηκαν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, πολύ λιγότερο από την αύξηση 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η ανάκαμψη στην περιοχή παραμένει υποτονική,
δεδομένης της οξύτητας των δύο υφέσεων που συγκλόνισαν την Ευρωζώνη από το 2008, ενώ οι χώρες- μέλη της καταγράφουν πολύ διαφορετικές επιδόσεις, με τη γαλλική οικονομία να μένει στάσιμη, την ιταλική να συρρικνώνεται ελαφρά και την ολλανδική να καταγράφει μία μεγάλη μείωση.

Με τον πληθωρισμό να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα ότι σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 0,7% τον Απρίλιο- και την οικονομική ανάκαμψη πολύ εύθραυστη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται από πολλούς οικονομολόγους να μειώσει τα επιτόκιά της και να λάβει νέα μέτρα νομισματικής στήριξης τον επόμενο μήνα για να προκαλέσει αύξηση του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η προσδοκία θα ενισχυθεί πιθανότατα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης δεν αφήνουν πολλές ελπίδες ότι η οικονομία της δεν έχει ήδη εκτροχιασθεί από το τρέχον κύμα πολύ χαμηλού πληθωρισμού που περιπλέκεται από την υψηλή ισοτιμία του ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% ή σχεδόν 3% σε ετήσια βάση, που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας. Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η γαλλική οικονομία θα αποτελεί πρόβλημα εφέτος για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Το ολλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, λόγω μίας μεγάλης μείωσης των επενδύσεων, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τις 12 χώρες της Ευρωζώνης που ανακοίνωσαν στοιχεία για το ΑΕΠ, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και η Κύπρος (-0,7%), η Πορτογαλία (-0,7%), η Φινλανδία ( -0,4%) και η Εσθονία (-1,2%). Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, μείωση του ΑΕΠ σημείωσαν 6 από τις 13 χώρες που ανακοίνωσαν στοιχεία (η Ελλάδα δεν ανακοινώνει στοιχεία για μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο): η Κύπρος (-4,1%), η Εσθονία (-1,5%), η Ελλάδα (-1,1%), η Φινλανδία (-0,8%), η Ολλανδία (-0,5%) και η Ιταλία (-0,5%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα