WSJ: Οι αμφιβολίες για τα μέτρα σκιάζουν τη συμφωνία παράτασης

Οι αμφιβολίες γύρω από την προθυμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει τις εντολές των πιστωτών για τις περικοπές προϋπολογισμού και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βγήκαν στην επιφάνεια την Τρίτη, ακόμη και μετά την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οι αμφιβολίες σκιάζουν τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος».

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν ραγδαία μετά την έγκριση της παράτασης, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκανε «άλμα» σχεδόν 10% με οδηγό τις τράπεζες.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιστωτές της Ελλάδας -και κυρίως το ΔΝΤ- είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την τετράμηνη παράταση, αποκαλύπτοντας νέες ρωγμές ανάμεσα στις χώρες και στους θεσμούς που κρατούν την Ελλάδα ζωντανή εδώ και περίπου πέντε χρόνια, σημειώνει η WSJ.

Ο Α. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης, που με την επιθετική πολιτική τους κατά της λιτότητας έχουν τονώσει σημαντικά τη στήριξη προς το κόμμα τους τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξαν κάτι με την απόφασή τους να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την Τρίτη. Θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ερωτήματα περί οπισθοχωρήσεων στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, τις οποίες απέκλειαν έως και την περασμένη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ -υπεύθυνο για το το 1/6 σχεδόν του συνολικού πακέτου στήριξης της Ελλάδας- ισχυρίστηκε πως τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν φτάνουν αρκετά μακριά.

"Σε αρκετούς τομείς, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μεταφέρει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (Memorandum on Economic and Financial Policies)", ανέφερε η Christine Lagarde σε επιστολή της προς το Eurogroup.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα