Tουρκική παιδεία με Κοράνι και laptop

Στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει και να εκδημοκρατίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αναφέρεται η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ».

Στο σχετικό δημοσίευμα που έχει τίτλο «Η τουρκική παιδεία ανάμεσα στο Κοράνι και τους φορητούς υπολογιστές» επισημαίνεται ότι τα ιδιωτικά και θρησκευτικά σχολεία στην Τουρκία αποκτούν στο εξής περισσότερες δυνατότητες, ενώ καθιερώνονται καινοτομίες όπως η χρήση φορητών υπολογιστών, οι οποίες όμως συχνά προσκρούουν σε αντιδράσεις, καθώς

θεωρούνται ότι αντιβαίνουν στα εγχώρια ήθη και έθιμα και εισάγουν ‘καινά δαιμόνια'.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι από καταβολής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η παιδεία παρέμενε αυστηρά διαχωρισμένη από την θρησκεία. Η ισλαμική μαντίλα απαγορεύεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ και η διδασκαλία των θρησκευτικών γίνεται υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Ακόμη, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση έχει έναν έντονα εθνικιστικό χαρακτήρα, καθώς τα βιβλία της ιστορίας εκθειάζουν τα ‘ανδραγαθήματα' του τουρκικού λαού στα βάθη των αιώνων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την ‘μοχθηρία' και ‘κακοπιστία' των ξένων δυνάμεων που επιθυμούν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της Τουρκίας. Η κριτική σκέψη δεν ενθαρρύνεται ούτε τίθενται ερωτήματα, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στην αποστήθιση, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζεται, η τουρκική κυβέρνηση, που έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ, προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας εισάγοντας καινοτομίες. Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα απαλειφθούν από τα εγχειρίδια ιστορίας όλες οι επικριτικές αναφορές για τις μειονότητες που διαβιούν στην Τουρκία, ενώ στο εξής θα προσφέρεται η δυνατότητα ενδελεχέστερης μελέτης του Κορανίου. Υπάρχουν επίσης μεγαλεπήβολα σχέδια να διατεθούν φορητοί υπολογιστές σε όλους τους Τούρκους μαθητές.

Ωστόσο, η «Ντε Τάιντ» αναφέρει ότι η αντιπολίτευση εναντιώνεται στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις της τουρκικής κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι πρωτοβουλίες όπως η διεξοδικότερη διδασκαλία του Ισλάμ στα σχολεία κατατείνουν στην αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Εξίσου αμφισβητούμενη είναι -σύμφωνα με τον αρθρογράφο- και η προσπάθεια αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων με την εισαγωγή φορητών υπολογιστών ασύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο. Πέραν από την ανησυχία για τυχόν πρόκληση βλάβης στην υγεία των μαθητών λόγω της ακτινοβολίας, διατυπώνονται επιφυλάξεις για την δυνατότητα χρήσης της εν λόγω λειτουργίας στην πράξη από την στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Παιδείας δεν επιτρέπει την πρόσβαση παρά μόνον σε δύο ιστοσελίδες που έχει αναρτήσει το ίδιο.

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της, είναι αμφίβολο κατά πόσον οι τεχνολογικές αυτές καινοτομίες θα έχουν στην πράξη τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα