Tino Sehgal @Ρωμαϊκή Αγορά

Έως τις 28 Οκτωβρίου θα φιλοξενείται στη Ρωμαϊκή Αγορά, η έκθεση του βερολινέζου καλλιτέχνη Tino Sehgal, στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Την έκθεση παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές. Η έκθεση αναπτύσσεται εντός του χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε παρακείμενο χώρο.

Ακολουθώντας τη μοναδική πρακτική του Sehgal, η έκθεση δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις. Αποτελείται από δύο έργα, τα οποία συνθέτονται αποκλειστικά από περιπατητική
φιλοσοφική συζήτηση, χορογραφία και ήχους. Παρουσιάζοντας τα έργα του Sehgal σε αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, όπου αναπτύχθηκε η διαλεκτική, ο ΝΕΟΝ παράλληλα εκφράζει την προσπάθειά του για ενεργοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης με δράσεις που στοχεύουν στην επαναδραστηριοποίηση των δημόσιων χώρων και ένταξή τους στην καθημερινή πολιτιστική ζωή της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς (8.00-20.00), καθώς και το απόγευμα σε εσωτερικό χώρο στην οδό Μάρκου Αυρηλίου 5 και Λυσίου (16.00-22.00).

Έκθεση

Το έργο του Tino Sehgal ‘This progress' βασίζεται πάνω στη σωκρατική διαλεκτική και έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης και το ICA του Λονδίνου, ενώ ο καλλιτέχνης έχει βραβευθεί γι' αυτό µε το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας στην 55η Μπιενάλε το 2013.
Το έργο εκτυλίσσεται στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Ξεκινώντας από το βασικό ερώτημα «Τι είναι πρόοδος;», οι επισκέπτες της Ρωμαϊκής Αγοράς καλούνται να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση με τους ερμηνευτές, που είναι άτομα από διαφορετικές γενιές και ηλικίες -ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικας και ένας ηλικιωμένος. Απαντώντας σε αυτή την ανοιχτή φιλοσοφική ερώτηση, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε έναν διάλογο αναπτύσσοντας τις σκέψεις τους για την κοινωνία, την ιστορία, τους στόχους των ανθρώπων.
Το έργο ανάγει τις ρίζες του στις διαλεκτικές πρακτικές της αρχαίας φιλοσοφίας, ως ένας σωκρατικός διάλογος, που αντί να αναπτύσσεται µε έναν συνομιλητή, επιτρέπει στον συμμετέχοντα να βιώσει ένα είδος εξελικτικού κύκλου ζωής μεταξύ των γενεών, µε τη μορφή των τεσσάρων ερμηνευτών που συναντά διαδοχικά.
Η βιωματική συμμετοχή είναι η μόνη εμπειρική μνήμη που μένει στους επισκέπτες/συμμετέχοντες, καθώς από το έργο δεν προκύπτουν έγγραφα ή αρχεία δεδομένων.
Παρουσιάζοντας το έργο στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο Tino Sehgal επιστρέφει στην αρχή της φιλοσοφίας και στον τόπο όπου αναπτύχθηκε η διαλεκτική, για να ενορχηστρώσει μια σύγχρονη προσέγγιση του σωκρατικού διαλόγου και της εξέλιξης του κύκλου της ζωής, ιδωμένου μέσα από τη ματιά διαφορετικών γενεών.

Το έργο ‘This variation' παρουσιάζεται σε κλειστό χώρο δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Το έργο τοποθετείται σε ένα σχεδόν σκοτεινό δωμάτιο, όπου ο επισκέπτης βιώνει την ανθρώπινη παρουσία μέσα από τις χορογραφικές κινήσεις, το τραγούδι και τους ήχους που προέρχονται από τους ερμηνευτές, οι οποίοι περιφέρονται μέσα στο χώρο.
Το έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Documenta το 2012, στο Kassel της Γερμανίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε σκηνοθεσία του Asad Raza.

Ο Tino Sehgal (γεννημένος το 1976) είναι ίσως ο πιο ριζοσπαστικός και σημαίνων καλλιτέχνης της γενιάς του. Διακρίνεται μεταξύ των δημιουργών σύγχρονης τέχνης γιατί δημιουργεί καταστάσεις που, αντί για υλικά αντικείμενα, χρησιμοποιούν χειρονομίες, συζητήσεις, τραγούδια, κοινωνική επαφή. Ωστόσο, τα έργα του Sehgal συνάδουν με τους κανονιστικούς όρους που διέπουν τις εικαστικές τέχνες και δεν χρειάζεται η παρουσία του καλλιτέχνη για την παρουσίασή τους. Εκθέσεις της δουλειάς του περιλαμβάνουν: CCBB Rio de Janeiro (2014), Ullens Center, Beijing (2013), IMMA, Dublin (2013), Musée d'art Contemporain, Montréal (2013), Tate Modern, London (2012), Solomon R. Guggenheim Museum, New York (2010), Kunsthaus Zürich and Haus Konstruktiv, Zurich (2009), CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, San Francisco (2007-11), Nicola Trussardi Foundation (2011), Villa Reale, Milan (2008), Walker Art Center, Minneapolis (2007-08), Kunsthaus Bregenz (2006), ICA, London (2007, 2006, και 2005). Ο Sehgal εκπροσώπησε τη Γερμανία στη Biennale της Βενετίας το 2005. Ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: documenta 13, Kassel (2012), Mayfield Depot, Manchester International Festival (2013), ‘After Nature', New Museum, New York (2008), Yokohama Triennale (2008), 9th Biennale de Lyon (2007), ‘Von , Mäusen und Menschen/Of Mice and Men', 4th Berlin Biennial for Contemporary Art (2006), Yokohama Triennale (2005), Ailleurs, ici, Musée d'Art Moderne de la ville de Paris/ARC at the Couvent de Cordeliers, Paris (2004), ‘Utopia Station', 50th International Art Exhibition, Venice Biennale (2003), Manifesta 4, Städel Museum, Frankfurt (2002), ‘I Promise, It's Political', Museum Ludwig, Cologne (2002), I'll Never Let You Go, Moderna Museet, Stockholm (2001).

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο και αποσκοπεί στο να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό σε επαφή με το ευρύ κοινό. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε μια νέα μορφή διαλόγου και μια ευρύτερη και ενημερωμένη κοινωνία όσον αφορά στην τέχνη, παρουσιάζοντας παράλληλα μια πολιτιστική και κοσμοπολίτικη δραστηριότητα στη χώρα. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνιμο χώρο, αλλά υλοποιεί δράσεις σε ολόκληρη την πόλη, τόσο στο πλαίσιο συνεργασιών µε θεσμικούς φορείς πολιτισμού, δημόσιους και ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμετοχή των πολιτών και την αλληλεπίδραση μεταξύ της πόλης, της τέχνης και της κοινωνίας.

0 Asad Raza είναι συγγραφέας και παραγωγός εικαστικών εκθέσεων και projects. Μεταξύ των πρόσφατων εργασιών του είναι: ‘Solaris Chronicles' for LUMA Arles (2014), ‘A stroll through a fun palace', Venice Biennale of Architecture (2014), και Mayfield Depot, Manchester International Festival (2013). Συνεργάτης επί σειρά ετών με τον Tino Sehgal, ήταν παραγωγός των εκθέσεών του στα CCBB, Rio de Janeiro (2014), Tate Modern, London (2012), Museo Tamayo, Mexico City (2010) και Solomon R. Guggenheim Museum, New York (2010). Συγγραφικά έργα του έχουν δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, σε New York Times, New Yorker, Tennis Magazine και Jan Mot Newspaper. Σπούδασε λογοτεχνία στο John Hopkins University και παραγωγή ταινιών στο NYU.

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα