Stop πετρελαίου στις εχθρικές χώρες

Το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την ΕΕ θα αφορά μόνο «εχθρικές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Ροστάμ Γκασεμί, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
«Είναι βέβαιο ότι θα κόψουμε (τις εξαγωγές πετρελαίου) σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Γκασεμί, αλλά δεν
έδωσε καμία ένδειξη πότε θα γίνει αυτό ούτε κατονόμασε ποιες είναι οι «εχθρικές» χώρες που θα τεθούν στο στόχαστρο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ιράν θεωρεί συνήθως ως εχθρικές χώρες τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες πρωτοστάτησαν τον περασμένο μήνα στην κήρυξη εμπάργκο στις αγορές ιρανικού πετρελαίου από την ΕΕ ως αντίδραση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο, οι τρεις αυτές χώρες αγοράζουν συμβολικές μόνο ποσότητες ιρανικού πετρελαίου, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού συνιστούν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο αίτημα του ιρανικού κοινοβουλίου για επιβολή εμπάργκο και στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, λόγω του κινδύνου μείωσης των εξαγωγών από το Ιράν. Την περασμένη Παρασκευή, μετά και την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων από την αμερικανική αγορά εργασίας, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύθηκε πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα υποχωρεί κατά 0,7% στα 113,87 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα για το νέο δάνειο των 130 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι Financial Times, η χαλάρωση της ιρανικής θέσης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη - που εισάγουν 600 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Ιράν - είναι στην πραγματικότητα τα μόνα που πληρώνουν σε σκληρό νόμισμα - ευρώ και δολάρια - χωρίς πρόβλημα. Το Ιράν αντιμετώπισε αυξανόμενες δυσκολίες να πληρωθεί σε σκληρό νόμισμα από τους βασικούς πελάτες του στην Ασία - την Ινδία και την Κίνα - λόγω των χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τεχεράνη πιέσθηκε να δεχθεί το κινεζικό και το ινδικό νόμισμα έναντι των πωλήσεων πετρελαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα