S&P: Επιβεβαίωσε το CCC+ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς επιβεβαίωσε σε CCC+/C η Standard & Poor΄s, με outlook "σταθερό".

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως η επιβεβαίωση έρχεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
των stress test της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου αλλά και τη νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο. Παράλληλα λαμβάνει υπόψιν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τη μετατροπή των περισσευούμενων κεφαλαίων του ΤΧΣ που προορίζονταν για τις τράπεζες σε προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα.

"Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντανακλά την άποψή μας πως οι πληροφορίες που δόθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επίδραση που αναμένουμε ότι θα έχουν οι αλλαγές στη φορολογία, ευθυγραμμίζονται με όσα είχαμε ενσωματώσει στην αξιολόγησή μας για ΄πολύ αδύναμα΄ κεφάλαια και κέρδη και "μέτριο" ρίσκο για τις Alpha, Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Θεωρούμε επίσης πως αυτές οι εξελίξεις δεν θα έχουν αντίκτυπο σε άλλες πτυχές της δραστηριότητας ή των χρηματοοικονομικών προφίλ των τραπεζών", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η S&P.

Ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει πως παρά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το Μάιο του 2014, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι πολύ αδύναμη. Αυτό αντανακλά τις αξιοσημείωτες πιστωτικές απώλειες που ο οίκος εκτιμά πως πιθανότατα οι τράπεζες θα συνυπολογίσουν τα προσεχή έτη στους λογαριασμούς κερδών και ζημιών εξαιτίας του μεγάλου και ολοένα αυξανόμενου μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων παγίων και των υποτονικών προοπτικών για τα προ προβλέψεων κέρδη.

"Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε ένα δυσμενές οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει την πιστοληπτική αξιοπιστία των δανειοληπτών", σημειώνει η Standard & Poor΄s.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα