S&P: Αξιολόγηση «CCC» για ελληνικές τράπεζες

Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης ΄CCC/C΄ της Εθνικής Τράπεζα, της EFG Eurobank Ergasias, της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς προχώρησε η S&P. Τα outlooks των μακροπροθέσμων αξιολογήσεων είναι αρνητικά. Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης της αξιολόγηση ΄CC΄ για τους υβριδικού τίτλους των τεσσάρων τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων είναι ακόλουθο της υποβάθμισης του κρατικού χρέους σε selective default (SD) στις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον οίκο η ανταλλαγή χρέους θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες της ελληνικές τράπεζες. Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, η S&P θεωρεί πως θα υπάρξουν επαρκή κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να τηρηθούν οι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης θεωρεί πως η χρηματοδοτική τους ικανότητα και η ρευστότητά τους δεν θα επιδεινωθούν περισσότερο βάσει της ανακοίνωσης πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη.

Με αυτή την στήριξη ο οίκος σημειώνει πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να έχουν αποδεκτές εγγυήσεις για discounting μέσω των ευρωπαϊκών υποστηρικτικών μηχανισμών για τη ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμα και σε περίπτωση υποβάθμισης των κρατικών τίτλων σε "D".


Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα