Reuters: «Δώστε χρόνο στον Τσίπρα»

Έκκληση για την παροχή χρόνου στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό απευθύνει ο αρθογράφος του Reuters Hugo Dixon με σημερινό κείμενό του. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για το πώς η ευρωζώνη θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η μία είναι οι άλλοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
να τον στριμώξουν στη γωνία. Η άλλη είναι ότι θα πρέπει να δώσουν στον επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ χρόνο».

«Η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή, ιδίως εφόσον ο Τσίπρας ήδη μετριάζει την σκληρή του γραμμή. Η καθυστέρηση δεν θα ελαχιστοποιήσει μόνο την πιθανότητα η Ελλάδα εν τέλει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Θα περιορίσει και τον κίνδυνο μίας πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σπασμωδικής κίνησης στην υπόλοιπη ευρωζώνη στην περίπτωση που η Αθήνα φύγει όντως», αναφέρει ο Hugo Dixon.

«Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να πει κανείς ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να υποχωρήσει στην ουσία των όσων διακυβεύονται. Ενώ θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους - ειδικά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα εγκαταλείψει την απαίτησή του για διαγραφή της ονομαστικής αξίας των οφειλών κατά 50% - θα πρέπει να το κάνει αυτό εάν ο Τσίπρας δεσμευθεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Ο Hugo Dixon, αναφέρεται στις και στις αρνητικές προεκτάσεις που θα έχει η υιοθέτηση της σκληρής στάσης απέναντι στην Αθήνα.

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε εύκολα να φέρει τα πράγματα σε μία κορύφωση στο τέλος του μήνα όταν τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρνηθεί να ενεργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης για τις τράπεζες της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιτάχυνση στην εκροή καταθέσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων» σημειώνει.

Όσοι τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής λένε ότι θα γονατίσει τον Τσίπρα, συμπληρώνει. «Αλλά η σκληρότητα μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Τσίρπας θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη έχει συσπειρωθεί εναντίον μίας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Αντί να υποχωρήσει, μπορεί να εντείνει τον εθνικιστικό πυρετό».

«Η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αφήσει το ευρώ (...) αλλά αν η περηφάνια του προσβληθεί, ο Τσίπρςα μπορεί να ενθαρρυνθεί να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και μπορεί να το κερδίσει.»

Όπως τονίζει το Grexit δεν θα είναι καλό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα, η οποία ήδη «φλερτάρει» με το Κρεμλίνο, «μπορεί να περάσει στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, κάτι που αποφεύχθηκε στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου».

Ακόμη, η πρόδηλη άδικη μεταχείριση των Ελλήνων μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές σε άλλες χώρες. «Θα μπορούσαν να επιτευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως βάρβαρη και μη δημοκρατική. Άλλες χώρες του ευρώ μπορεί να αποσταθεροποιήθούν καθώς οι επενδυτές θα προβλέπουν ότι θα το κάνουν, επίσης, μπορεί να της οδηγήσει εκτός του ενιαίαου νομίσματος».

Ο αρθρογράφος του Reuters, επίσης σχολιάζει και τις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος, χαρακτηρίζοντας ως μη ρεαλιστική την πρόταση για αέναα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της Ε.Ε. Επομένως εν τέλει η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 1,9 δισ. ευρώ που λέει ότι θα δανειστεί επιπλέον, συμπεραίνει ο Hugo Dixon. «Και υπάρχουν μόνο δύο ρεαλιστικές πηγές για νέα χρηματοδότηση».

«Η μία είναι τα 7 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά ο Τσίπρας θα τα πάρει αυτά μόνο αν συνάψει συμφωνία με την ευρωζώνη. Η άλλη επιλογή είναι να εκδώσει ομόλογα στην αγορά» αλλά τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό εάν η ευρωζώνη δεν παράσχει εφεδρική πιστωτική γραμμή - και δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό εάν ο Τσίπρας δεν έρθει σε συμφωνία.

«Επομένως η ευρωζώνη κρατάει τα "ατού"» τονίσει ο αρθρογράφος. «Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παίξει τώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα πρέπει να μην κόψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του Φεβρουαρίου».

«Ο Τσίπρας θα πρέπει φυσικά, να ζητήσει μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ενώ διαπραγματεύεται μία νέα συμφωνία. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στον καθησυχασμό των καταθετών. Αλλά ακόμη κι αν το αρνηθεί η ΕΚΤ θα πρέπει και πάλι να εγκρίνει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA)».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν στην Αθήνα χρόνο λίγων μηνών. «Κάνοντάς το αυτό θα αυξήσουν την πιθανότητα ο Τσίπρας να διαπραγματευθεί συνετά. Θα είναι διστακτικός να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα και πέρα από αυτά εάν δεν είναι βέβαιος ότι έχει την υποστήριξη των ελλήνων πολιτών».

Παρά την νέα μαλακή γραμμή, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πάλι να ενεργήσει τολμηρά. Οι αποφάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη αρκετά προκλητικές κινήσεις, υποστηρίζει ο Hugo Dixon.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί και πάλι να χρειαστεί να επιβληθούν αν υπάρχει bank run και οι εγγυήσεις που χρειάζονται για τον ELA στερεύσουν. «Αλλά σε αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες πολίτες μπορεί να πιέσουν τον Τσίπρα να αλλάξει στάση - ή να βρουν έναν τρόπο να τον διώξουν από την εξουσία αν αρνηθεί να το κάνει».

Επιπροσθέτως, αν η Ελλάδα όντως εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, η καθυστέρηση να μειώσει τις πολιτικές αντιδράσεις αλλού. Μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, θα είναι πιο εύκολο να σκιαγραφηθεί ο Τσίπρας ως ένας παραβατικός ηγέτης που πέταξε την ευκαιρία της χώρας του για ανάκαμψη. «Θα υπήρχε επίσης μικρότερος κίνδυνος χρηματοπιστωτικής μετάδοσης, καθώς θα ήταν πιθανό να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα όντως ήταν μία εξαίρεση», καταλήγει ο Hugo Dixon.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα