PSI: Στην τελική ευθεία

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα, δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Δώδεκα τράπεζες, hedge funds και ασφαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής
ελληνικού χρέους όπως και οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιούσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά στους ομολογιούχους με τόσο ευνοϊκούς όρους και πως η συμμετοχή στο PSI θα γίνει υποχρεωτική με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%.

Μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» που θα υποστούν τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα ΔΣ κάποιων από αυτά να δηλώνουν ήδη ότι θα συμμετάσχουν. Σε ποσοστό 53,5% θα απομειωθεί το ονομαστικό κεφάλαιο των ελληνικών κρατικων ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου. Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη και συνδικαλιστικές αντιδράσεις προειδοποιεί η  ΑΔΕΔΥ , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επικείμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στη διάθεση τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις 13.30 συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Δημοσίου στην Όθωνος.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για την εξαίρεση κάποιων ομολόγων από τη διαδικασία του PSI, κατέθεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Αφορμή δημοσιεύματα  σύμφωνα με τα οποία εξαιρούνται ομόλογα από το «κούρεμα», με κόστος για το Δημόσιο 4 δισ. ευρώ, για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα