OHE-Ρωσία: Άλλαξε τη στάση της η Κύπρος

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία από το κείμενο του προσχεδίου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, το οποίο θα τεθεί το απόγευμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για έγκριση.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται αρκετές από τις εισηγήσεις, που προώθησε η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία, ενώ απετράπησαν οι προσπάθειες της Τουρκίας για συμπερίληψη, έστω και έμμεσων, αναφορών στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ
διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το κείμενο του ψηφίσματος διορθώνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η εκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».

Είναι σημαντικό, είπε, το γεγονός πως στο ψήφισμα δεν αντανακλούνται οι αρνητικές αναφορές, που υπήρχαν στην έκθεση.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την αναφορά στο ψήφισμα της θέσης για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλών. Αυτό, είπε, σημαίνει ότι «κάποιοι δυναμίτισαν το κλίμα με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες». Χαρακτήρισε, επίσης, θετικές τις αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε απογοήτευση από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανέμενα, είπε, περισσότερη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στο θέμα του ψηφίσματος, αλλά γενικά.

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ευτυχής από τις εξελίξεις στο θέμα της σύγκρουσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Θέλουμε, είπε, «να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, αλλά και να διατηρήσουμε τις φιλικές σχέσεις που έχουμε με τη Μόσχα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, κινείται η Λευκωσία και στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Επίσης, ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων.

Μάλλον, είπε, θα ανανεωθούν οι υφιστάμενες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα