O πολυπολιτισμός έχει δικαιώματα και ευθύνες

Ο πολυπολιτισμός είναι σημείο συνάντησης των δικαιωμάτων και των ευθυνών, τόνισε η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ σε εκδήλωση που έγινε στην Καμπέρα.

‘Όπως ανέλυσε η πρωθυπουργός η πολυπολιτισμική πολιτική που εφαρμόζει η Αυστραλία δίνει το δικαίωμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας, από όπου και αν προέρχονται, το δικαίωμα να διατηρούν τα ήθη και έθιμά τους, τη γλώσσα τους και την θρησκεία.

Η Γκίλνρτ πρόσθεσε όμως πως έχουν την υποχρέωση να μάθουν την αγγλική γλώσσα, να βρουν εργασία, να σέβονται την αυστραλιανή

κουλτούρα, την παράδοση της χώρας και τις αξίες της και να αποδέχονται ως ισότιμες τις γυναίκες.

«Εκείνο όμως που σε καμιά περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι ο απόλυτος σεβασμός τους στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και τους νόμους μας και όποιες διαφορές και αν έχουμε οι διαμαρτυρίες μας πρέπει να είναι ειρηνικές. Αφήνουμε πίσω τα μίση και τις όποιες διαφορές από τις χώρες που προερχόμαστε και μοιραζόμαστε μια κοινή ταυτότητα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», συμπλήρωσε η πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι μετανάστες έφτιαξαν την Αυστραλία», αλλά συμπλήρωσε πως τα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο Σίδνεϊ, κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας για την γνωστή αντιισλαμική ταινία, «δεν ήταν πολυπολιτισμός αλλά εξτρεμισμός» και είναι καταδικαστέα.

Την υποστήριξή του προς τον πολυπολιτισμό εξέφρασε στην ίδια εκδήλωση και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ, ο οποίος είπε ότι «έτσι απλά οι μετανάστες είναι η επιτομή της αυστραλιανής κοινωνίας».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δισεκατομμυριούχος Φρανκ Λόουι, ένας από τους πλουσιότερους Αυστραλούς και πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Λόουϊ, γεννημένος στη Τσεχία αλλά εβραϊκής καταγωγής, διέφυγε από τους Ναζί στην Ευρώπη πριν 65 χρόνια, μόλις 15 ετών και έφτασε με την οικογένειά του στην Αυστραλία.

Στην ομιλία του ο Λόουι τόνισε πως, αν η Αυστραλία κατοικούνταν μόνο από Αγγλοκέλτες, «σε καμιά περίπτωση δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα».

«Σήμερα το 25% των κατοίκων της χώρας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Ζούμε αρμονικά και οι μεταναστευτικής καταγωγής πολίτες συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η χώρα να διακρίνεται παντού. Στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, τις επιστήμες, την φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό» τόνισε.

«Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι και ελεύθεροι να πιστεύουν όποια θρησκεία θέλουν. Εμείς απλά θέλουμε να σέβονται τις αξίες της αυστραλιανής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Λόουι χαρακτήρισε «θρίαμβο του πολυπολιτισμού» το γεγονός ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι ηγέτες της Αυστραλίας καταδίκασαν τα βιαία επεισόδια του Σίδνεϊ και έδειξαν την προσήλωσή τους στις αξίες της αυστραλιανής κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα