O Tύπος στον Kόσμο

Η πορεία διαμαρτυρίας για την δολοφονία Νεμτσόφ στη Μόσχα καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν για τον Jihadi John που ευθύνεται για τους αποκεφαλισμούς δυτικών εκ μέρους της ISIS είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Νεμτσόφ: "Χιλιάδες στην πορεία προς τιμήν του Νεμτσόφ" αναφέρουν οι FT. H Mόσχα προβάλλει θεωρίες συνωμοσίας την ώρα που επικριτές του Πούτιν δείχνουν εκείνον πίσω από

τη δολοφονία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η WSJ σημειώνει: "Χιλιάδες διαδηλώνουν για τον ακτιβιστή, που δολοφονήθηκε". Για την αντιπολίτευση της Ρωσίας, ο Μπορίς Νεμτσόφ ήταν μια σπάνια μορφή: παρά το γεγονός ότι δημόσια επέκρινε την κυβέρνηση, είχε κατακτήσει ένα είδος σεβασμού από το Κρεμλίνο, που γνώριζε καλά ως πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός. Αλλά την Κυριακή, καθώς χιλιάδες διαδήλωναν για την δολοφονία του στο σημείο όπου έπεσε νεκρός πριν από δύο ημέρες, κάποιοι δήλωσαν ότι κανείς από τους επικριτές του Κρεμλίνου δεν θα πρέπει να νιώθει ασφαλής. Η δολοφονία του 55χρονου Νεμτσόφ που κάποτε θεωρούνταν φαβορί για την προεδρία της Ρωσίας προκάλεσε κύματα σοκ σε όλη την κοινωνία καθώς πρόκειται για την δολοφονία του πλέον επιφανούς ακτιβιστή στη διάρκεια διακυβέρνησης του Πούτιν. Ακόμα και τα κανάλια προπαγάνδας του Κρεμλίνου χαρακτήρισαν ειδεχθή τη δολοφονία και πρωτοφανές τον στόχο. Πάντως, αρκετά από αυτά τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στο ποιός ευνοείται από αυτή την δολοφονία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο οι επικριτές του Πούτιν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το εάν η δολοφονία θα ενεργοποιήσει μια νέα δυναμική για την αντιπολίτευση ή θα οδηγήσει σε μια νέα καταστολή της είναι κάτι που απομένει να το δούμε. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Πούτιν έχει εκτοξευθεί στο 80% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, κάτι που δεν ισχύει για τους πολιτικούς του αντιπάλους εδώ και καιρό. Η πορεία την Κυριακή προς τιμή του Νεμτσόφ προσέλκυσε χιλιάδες Μοσχοβίτες κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 2012. Οι αρχές έκαναν λόγο για 15,000 αλλά οι διοργανωτές για 50,000. Αντιπολιτευόμενοι ηγέτες όπως ο Γκουντκοφ δήλωσαν πάντως χθες πως δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για άμεσες αλλαγές. Άλλωστε παρά την οικονομική κρίση, το Κρεμλίνο κατηγορεί αποκλειστικά τη Δύση διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα πάνε καλά.

Στην ανάλυσή του ο Guardian υπό τον τίτλο: "Η δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ ανοίγει μια νέα εποχή για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν". Όπως επισημαίνει, ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε τόσο πολύ αυτή τη φορά σε ένα σκοτεινό και μακρύ δρόμο, που δεν έχει επιστροφή. Η σοκαριστική δολοφονία ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, του Μπορίς Νεμτσόφ κυριολεκτικά μπροστά από το Κρεμλίνο ανοίγει μια ένα εποχή για την πολιτική σκηνή στη Ρωσία και στους επικριτές της. Και δεν θα είναι μια όμορφη εποχή. Ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία; Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση; Είναι λιγάκι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν στην ουσία διέταξε τη δολοφονία, όχι γιατί ο Ρώσος πρόεδρος είναι ειρηνιστής, αλλά δεν ευνοείται σε καμία περίπτωση. Κάποιοι ήδη συγκρίνουν τη δολοφονία με εκείνη του Σεργκέι Κίροφ το 1934 όταν στην ουσία εξαφανίστηκε ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Στάλιν και έδωσε αφορμή στον δεύτερο για να εξολοθρεύσει την ελίτ. Αλλά ο Πούτιν δεν χρειάζεται δικαιολογίες για οποιαδήποτε πράξη καταπίεσης θα ήθελε να πετύχει και ο Νεμτσόφ δεν ήταν ουσιαστικά απειλή. Το πιο πιθανό είναι η δολοφονία να έγινε από αξιωματούχους με υπερβάλλοντα ζήλο για να ικανοποιήσουν τον Πούτιν... Είναι και αυτό μια πιθανότητα. Ή επίσης θα μπορούσαν υπερεθνικιστές να βρίσκονται πίσω από αυτή. Και αυτό είναι πολύ πιθανό. Από την άλλη δεν είναι επίσης πιστευτό ότι η αντιπολίτευση θα ήθελε έναν μάρτυρα ή να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα. Η βασική υπόθεση είναι ότι ο Νεμτσόφ πιθανότατα να δολοφονήθηκε από κάποιους ανυπότακτους εξτρεμιστές, ούτε από πράκτορες, ούτε από φανατικούς της αντιπολίτευσης. Αλλά ο λόγος που ένιωσαν την ανάγκη να δολοφονήσουν μια τέτοια μορφή της αντιπολίτευσης οφείλεται στο ολοένα αυξανόμενο τοξικό πολιτικό κλίμα που είναι προϊόν της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία άνθρωποι σαν τον Νεμτσόφ χαρακτηρίζονται ως Ρωσοφοβικοί, κόλακες της Δύσης, εχθροί του λαού και των συμφερόντων του. Το άρθρο στον Guardian έχει την υπογραφή του Mark Galeotti, καθηγητή στο Κέντρο των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην συμβούλου του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

"Δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες στην πορεία μνήμης για τον Νεμτσόφ" αναφέρει η Monde.

"Επικρίσεις προς τον Πούτιν από την αντιπολίτευση: Δεν φοβόμαστε πια" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής Stampa.

"Η αντιπολίτευση στη Ρωσία λαμβάνει νέα δυναμική με μια τεράστια πορεία στο κέντρο της Μόσχας" αναφέρει η El Pais.

Στο πρώτο θέμα του βρετανικού δικτύου BBC αναφέρεται πως "Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Λαβρόφ ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη". Όπως αναφέρει το BBC, o αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του αργότερα σήμερα ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη για την Ουκρανική κρίση. Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τις Ουκρανικές δυνάμεις όσο και από τους αποσχιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Ο κ. Κέρι αναμένεται να ζητήσει μια διαφανή έρευνα για τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Ο Μπόρις Νεμτσόφ θεωρείται ότι ερευνούσε και σύντομα θα δημοσίευε έκθεση σχετικά με την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, πριν την δολοφονία του στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή. Οι σύμμαχοί του κατηγορούν ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία, αλλά ο Βλ. Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία ως ειδεχθή και ορκίστηκε να βρει τους δολοφόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ο κ. Κέρι θα πιέσει τον Ρώσο ομόλόγό του να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για το ποιός δολοφόνησε τον Νεμτσόφ, ποιος διέταξε και ποιός συντόνισε τη δολοφονία.


Για Ελλάδα: "Προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις για να πάρει ρευστό" αναφέρουν οι FT. H Eλλάδα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να κερδίσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη ενόψει των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ως πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε στους Financial Times πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 δις. ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα από την διάσωση των 172 δισ. Ευρώ. Αλλά οι πόροι θα μεταφερθούν μόνο αν η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία για εβδομάδες έχει αντισταθεί να εφαρμόσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης διακηρύσσοντας το θάνατο του μνημονίου, υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές.


"Συνέντευξη Ντάισελμπλουμ: Το άγνωστο παρασκήνιο" αναφέρουν οι FT. Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί το πως κατάφερε τελικά να κλείσει το ελληνικό ντιλ. Η λάθος ελληνική επιστολή και το τηλεφώνημα στον Τσίπρα. Οι χειρισμοί Βαρουβάκη και πώς η Κομισιόν "βραχυκύκλωσε" τη διαδικασία. Όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλαβε επιτέλους το γράμμα από την Αθήνα, εξεπλάγη. Τις προηγούμενες 48 ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η επιστολή για την αίτηση τετράμηνης παράτασης της διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ της Αθήνας. Είχαν μιλήσει επανειλημμένως τηλεφωνικά, αντάλλαξαν προσχέδια και προτάθηκαν αλλαγές. Όμως, η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογεγραμμένη από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έμοιαζε με αυτά που είχαν συζητηθεί. Βασικές δεσμεύσεις, όπως η διασφάλιση ότι τα πλεονάσματα θα ήταν αρκετά υψηλά ώστε να μειωθεί σταδιακά το εθνικό χρέος της χώρας, ήταν τώρα πολύ πιο ασαφείς. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τηλεφώνησε στην Αθήνα. "Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'", δήλωσε σε συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. "Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει" (σ.σ. η Αθήνα διέψευσε τη συγκεκριμένη εκδοχή). Μετά από περισσότερες από πέντε ημέρες ατελείωτων διαπραγματεύσεων -άλλων κατ' ιδίαν, άλλων μέσω email και άλλων μέσω τηλεφώνου- οι δυο πλευρές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό με τους όρους του Ντάισελμπλουμ.


Συνεντεύξεις Σόιμπλε: Στη συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής. Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας "Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ".Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: αν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Berlin Direkt του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, o κ. Σόιμπλε ζήτησε για άλλη μια φορά την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά: "Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες".

Με δηλώσεις όπως "η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας" και "ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο" ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild καθιστά την ελληνική Κυβέρνηση υπεύθυνη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την παροχή περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.


Για Τζιχάντι Τζον: "Ο Τζιχάντι Τζον ήταν σκληρός και δρούσε μόνος" αναφέρει το BBC. Ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους γνωστός και ως Τζιχάντι Τζον ήταν ψυχρός εκτελεστής και δρούσε μόνος μακριά από άλλους, αποκαλύπτει στο BBC ένας πρώην μαχητής του ISIS που τον συνάντησε στη Συρία. Ο Μοχάμεντ Εμουαζί, βρετανός υπήκοος από το Κουβέιτ ζούσε στο Δυτικό Λονδίνο και είναι ο άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ο δήμιος που αποκεφάλισε τους Δυτικούς αιχμαλώτους. Μιλώντας στο BBC πρώην μαχητής της ISIS επεσήμανε πως ο Εμουαζί ήταν συχνά απομονωμένος, δεν μιλούσε σε κανέναν αλλά στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους θεωρούνταν ως ένα "αστέρι". Ο Αμπού Αϊμάν εξηγεί το πώς εξελίχθηκε ο Εμουαζί ως το σύμβολο της βιαιότητας του Ισλαμικού Κράτους. "Η ISIS έχει επαγγελματίες ψυχολόγους. Γνωρίζουν το ποιοι μπορεί να γίνουν πραγματικοί μαχητές και πώς θα γίνουν διάσημοι. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο με τον Τζιχάντι Τζον. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε". Όμως έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σύμβολο ιδιαίτερα για Ευρωπαίους και Βρετανούς Μουσουλμάνους, αρκετοί εκ των οποίων έφθασαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό της ISIS εξαιτίας του.

"Ο καλύτερος υπάλληλος που είχαμε ποτέ" λέει το πρώην αφεντικό του Τζιχάντι Τζον στο Κουβέιτ όπως αναφέρει ο Guardian. Οι υπάλληλοι στην εταιρεία της IT στο Κουβέιτ ξαφνιάστηκαν που ένας Λονδρέζος ήρθε για να εργαστεί στο Κουβέιτ καθώς αρκετοί συμπατριώτες του επιλέγουν τον αντίθετο δρόμο. Το πρώην αφεντικό του Τζιχάντι Τζον δήλωσε πως ο Βρετανός εξαφανίστηκε τον Απρίλιο του 2010, μετά από ένα ταξίδι του στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η Monde σημειώνει: "Ο Τζιχάντι Τζον συνδέθηκε με τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005". Ο Τζιχαντιστής με τη βρετανική προφορά, η ταυτότητα του οποίου δημοσιοποιήθηκε, ανήκε στο δίκτυο του Χουσείν Οσμάν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
el pais, financial times, αλέξης τσίπρας, john, isis, προβάλλει, wsj, σοκ, νέα, guardian, ρωσία, οφείλεται, monde, bbc, ελλαδα, times, δις, μνημονιο, τσιπρας, αθηνα, χρεος, email, σόιμπλε, βουλη, berlin, zdf, bild, εταιρεία, κινηση στους δρομους, γερμανος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, εκθεση γενευης, αλλαγη ωρας, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, οικονομικη κριση, ρωσία, αιτηση, βερολινο, θεμα, λονδινο, ουκρανια, πρωτο θεμα, προγραμμα, ωρα, bbc, bild, el pais, email, guardian, times, wsj, zdf, αρθρο, αφορμη, εβδομαδες, βετο, βρισκεται, γεγονος, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, δις, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, εκβαση, εκθεση, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, εχθροι, ιδιο, ειδος, υποθεση, ισχυει, θεωριες, κυβερνηση, κυματα, κλιμα, λαθος, λογο, μακρια, μηκος, μηκος κυματος, μορφη, μοσχα, μοχαμεντ, προβάλλει, ολλανδος, ομορφη, οσμαν, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, υπογραφη, πουτιν, ρητορικη, συντομα, συρια, σόιμπλε, σοκ, σταλιν, στα ακρα, ταυτοτητα, τιμη, τιτλος, υπηκοος, φορα, ωρες, αφεντικο, αγνωστο, berlin, εθνικο, financial times, john, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, isis, κυριακη, μια φορα, monde, μπροστα, πακετο, πληροφοριες, σκηνη, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα