Moody΄s: Αναβάθμισε σε Ba1 την Πορτογαλία

Σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα, σε Ba1, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας προέβη την Παρασκευή η Moody’s , θέτοντας «σταθερό» το outlook της οικονομίας της.

Ο διεθνής οίκος επικαλέστηκε τη βελτιωμένη δημοσιονομική θέση της χώρας, καθώς και την αναμενόμενη συνέχιση της σταδιακής υποχώρησης του «πολύ υψηλού δημοσίου χρέους» της.

«Αναμένουμε πως η δημοσιονομική εξυγίανση θα παραμείνει σε τροχιά, παρά τις δυσμενείς αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας. Αυτό με τη σειρά του θα

στηρίξει την σταδιακή μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο οίκος για να προσθέσει ότι «Επιπλέον, εκτιμάμε πως οι τρεχούσες αβεβαιότητες γύρω από την Banco Espirito Santo δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας».

Παράλληλα, η Moody’s αποδίδει την αναβάθμιση της Πορτογαλίας στην «άνετη ρευστότητα» μετά την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων και τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα.

Τέλος, ο οίκος επικαλείται και την έξοδο της Πορτογαλίας από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι μετά τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, η Πορτογαλία βρίσκεται μια βαθμίδα υψηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πλέον το πιστοληπτικό της προφίλ ευθυγραμμίζεται με αυτό της Σλοβενίας και της Κροατίας.

*Διαβάστε ακόμη:
- "Κόβει" κι άλλο τους μισθούς στο Δημόσιο η Πορτογαλία

Keywords
Τυχαία Θέματα