Moody΄s: Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου τα επόμενα χρόνια παραμένει αυξημένος λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης και των υψηλών χρεών της, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody΄s Investors Service. Όπως επισημαίνει ο οίκος, αυτό αντανακλάται στο αρνητικό outlook της αξιολόγησης Caa3.

Αν και δεν αποτελεί κεντρικό της σενάριο, η Moody΄s θεωρεί σημαντικό τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, γεγονός που

αντανακλάται από την αξιολόγηση Caa2 του Country Ceiling.

Ο οίκος εκτιμά πως ο μηχανισμός εκκαθάρισης του τραπεζικού τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τραπεζών, γεγονός που θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την οικονομική απόδοση της χώρας από το 2013 και μετά.

Επιπλέον, η ύφεση και η εκτεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση θα έχει μία παρατεταμένη επίδραση στον εμπιστοσύνη των επενδυτών και στην ελκυστικότητας της χώρας ως χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κέντρο επισκιάζοντας τα παραδοσιακά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Εν απουσία ισχυρών πηγών ανάπτυξης, το κεντρικό σενάριο της Moody΄s προβλέπει πως η Κύπρος δεν θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον πριν το 2016.

Η Moody΄s εξακολουθεί να θεωρεί πως υπάρχει αβεβαιότητα για το ύψος των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος και της ανταπόκρισης όλων των οικονομικών παραγόντων στα σοκ που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, όπως η χρονική στιγμή και η προσέγγιση στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα