Mαραθώνιος για την ψήφιση του μνημονίου

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της νέας συμφωνίας αλλά και για την διαδικασία συζήτησης το σχετικού νομοσχεδίου, τόσο στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα όσο και στην Ολομέλεια. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προεδρεύοντος Στέφανου Σαμοΐλη, ο οποίος είχε καταψηφίσει το προηγούμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος είπε

ότι αν δεν τεθεί συγκεκριμένη ώρα λήξης των επιτροπών παρακάμπτεται εκ του πλαγίου η έγκριση της διαδικασίας του κατεπείγοντος και θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις για τις οποίες θα γελάμε το βράδυ.

"Υπονοείτε κάτι;" αναρωτήθηκε ο κ. Σαμοΐλης λέγοντας ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η ώρα λήξης. Κατά των εκλογικών αιφνιδιασμών ώστε να μη ζήσει η Ελλάδα «τον μύθο του Σίσυφου», τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκαν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει τον Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.

Το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ δεν απέκλεισε ανεξαρτητοποιήσεις και παραιτήσεις κυβερνητικών βουλευτών. Εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει εν θερμώ αποφάσεις. Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ τόνισε πως η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, στη συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος ενάντια στο νέο Μνημόνιο καλεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα 12 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας με κείμενο που υπογράφουν, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα. Σημειώνουν μεταξύ των άλλων πως "το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης".

Η απόφαση για τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία της νέας συμφωνίας με τους δανειστές θα ληφθεί πλειοψηφικά από τα μέλη της ΚΟ τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Απηύθυνε προειδοποίηση πως όποιος διαφοροποιηθεί υπάρχει διαδικασία στον κανονισμό της ΚΟ γιατί αλλαγή ψήφου είναι αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα