Mandela Remembered: The Music

Σε πολλές περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας, παρατηρείται το φαινόμενο, πολιτική και μουσική να συμπράττουν και να πρωτοστατούν σε κοινωνικούς αγώνες και κινήματα. Τα protest songs, στα ελληνικά τραγούδια διαμαρτυρίας, έχουν συνδεθεί ανά περιόδους με κινήματα για τα ανθρώπιναδικαιώματα, την παγκόσμια ειρήνη, τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς καικινήματα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της είκοσι-επτάχρονης κράτησης του Νέλσονα Μαντέλα από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, πολλοί ήταν οι μουσικοί εκείνοι

που συγκινήθηκαν από την ιστορία του και εξέφρασαν μέσω της τέχνης τους τη συμπαράσταση τους στο πρόσωπο του. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κομμάτια της περιόδου εκείνηςείναι το «Free Nelson Mandela» των Special AKA. Το τραγούδι έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ και ένωσε τις φωνές των υποστηρικτών του Μαντέλα ανά τον κόσμο, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ίδρυση της κίνησης Καλλιτέχνες Ενάντια Στο Απαρτχάιντ (Artists Against Apartheid) στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτήν ακριβώς την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της μουσικής ερευνά η νέα ταινία του Jason Bourque με τίτλο 'Music for Mandela', εξυμνώντας παράλληλα την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης , μια κληρονομιά που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει μουσικούς από την Αφρική άλλα και ολόκληρο τον πλανήτη.

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο Αθήνα 9.84 παρουσίασε έκτακτο τρίωρο αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του Νέλσονα Μαντέλα, του άνθρωπου σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ηγέτη που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους τόσο στη χώρα του όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τζο Μπορσέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα