MPS: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής

Οι μέτοχοι της μακροβιότερης τράπεζας όλου του πλανήτη, της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena (MPS) ενέκριναν σήμερα το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της, που ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να λάβει κρατικό δανεισμό ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η MPS αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι υπό την προηγούμενη διεύθυνσή της έκανε μυστικές συναλλαγές

σε παράγωγα για να αποκρύψει ζημίες της το 2008 και το 2009. Ο πρώην πρόεδρός της Τζουσέπε Μούσαρι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών (ABI) μετά τις αποκαλύψεις.

"Ακόμασήμερα δεν είναι εφικτό να δοθούν ακριβή επικαιροποιημένα στοιχεία", για τη ζημιά που προκάλεσαν οι μυστικές συναλλαγές με την αγοραπωλησία παραγώγων της MPS, είπε στους μετόχους ο πρόεδρός της, Αλεσάντρο Προφούμο. Η έρευνα για το θέμα δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου.

Χθες Πέμπτη η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας ΦαμπρίτσιοΒιόλα, αποκάλυψε ότι η καθαρή ζημία της ενδέχεται να φτάσει "κοντά" στα720 εκατομμύρια ευρώ.

Η τράπεζα, που άρχισε να λειτουργεί το 1472και είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας βάσει στοιχείων ενεργητικού, αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2007, όταν προχώρησε στην εξαγορά της τράπεζας Antonveneta από την ισπανική Santander έναντι τιμήματος που πιστεύεται ότι ξεπερνούσε κατά πολύ την πραγματική της αξία, ενώ τα προβλήματά της κλιμακώθηκαν εξαιτίας της κρίσης χρέους στηνευρωζώνη και της έκθεσης της Μόντε Πάσκι στα ιταλικά ομόλογα.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2012 η τράπεζα εμφάνιζε ζημίες 1,66 δισεκ. ευρώ. Το 2009, υπήχθη σε μια πρώτη "διάσωση" από το κράτος, ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ. Η τράπεζα επιδιώκει τώρα από το υπουργείο Οικονομικών νέο δανεισμό3,9 δισεκ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τα προηγούμενα δάνειά της και να καλύψει τις νέες ζημίες της.

Το θέμα εξελίσσεται σε αιτία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει των εκλογών της 24ης-25ης Φεβρουαρίου. Η Μόντε Πάσκι ελέγχεται εν μέρει και από τις τοπικές αρχές,σε αυτή την περίπτωση πολιτικούς του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που ηγείταιμιας συμμαχίας του κέντρου, εστίασε στους "ιστορικούς δεσμούς" του PD με "πολιτιστικούς και οικονομικούς κύκλους" στη Σιένα, χαρακτηρίζοντας "ένα άσχημο θηρίο", που πρέπει να εξοντωθεί, τις πολιτικές παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα.

Το PD αντέτεινε ότι ο Αλφρέντο Μονάτσι, πρώην μέλος του ΔΣ της MPS, είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Μόντι στην Τοσκάνη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα