IIF: Βλέπει κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Συγκυβέρνηση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, αναφέρει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε σημείωμά του. Με ημερομηνία 1η Μαΐου το IIF, αναφέρει στο σημείωμα πως οι πρόσφατες

δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για κάποια ανάκαμψη μετά από μια μεγάλη πτώση, της στήριξης των κομμάτων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα της Τρόικας. Ωστόσο υπογραμμίζει πως τα κόμματα που αντιτίθενται του προγράμματος μπορεί να συγκεντρώσουν το 60% των ψήφων.

«Αυτό θα καταστήσει δύσκολη τη διεκδίκηση μιας ξεκάθαρης λαϊκής εντολής, που είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος», υποστηρίζει. Προσθέτει δε πως η εκλογική νομοθεσία που δίνει τις 50 από τις 300 έδρες στο πρώτο κόμμα, καθιστά πιθανό ένα συνασπισμό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Στο report του IIF επισημαίνεται ότι -σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις- καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να έχει αυτοδυναμία, είναι πιθανή άλλη μία κυβέρνηση συνασπισμού. «Είναι ωστόσο κάθε άλλο παρά σίγουρο, δεδομένων των προηγούμενων εντάσεων και διαφορών, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι βιώσιμοι εταίροι σε έναν συνασπισμό στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, μια νέα συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων θα φανεί σε πολλούς ως έλλειψη ξεκάθαρης λαϊκής εντολής που χρειάζεται για την εφαρμογή με επιτυχία των περαιτέρω προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων».

Προσθέτει ακόμη πως η εκλογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας 8 εδρών, συγκεντρώνοντας μόλις το 37% των ψήφων.

Χαρακτηριστικό είναι δε πως το report του IIF τονίζει πως θα μπορούσε να προκύψει ένας πιο ισχυρός συνασπισμός, εάν η Δημοκρατική Συμμαχία κατορθώσει να μπει στη Βουλή. «Εάν η Δημοκρατική Συμμαχία κατορθώσει να μπει στη Βουλή και να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αυξήσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού στις 15 έδρες. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει την συμφιλίωση μεταξύ της Μπακογιάννη και του Σαμαρά».

Προειδοποιεί επίσης πως οι προοπτικές για την εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να κινδυνεύουν εάν η Δημοκρατική Συμμαχία αποτύχει να λάβει τη στήριξη του 3% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή ή εάν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν λάβουν το 38% των ψήφων. «Η έλλειψη αυτοδυναμίας σε αυτές τις συνθήκες, θα απαιτούσε πιθανώς τη συνέχιση μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατιών, και μετά να ακολουθήσουν νέες εκλογές ύστερα από ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, ίσως αργότερα στο 2012».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα