H τεχνολογία στην υπηρεσία της απεξάρτησης

Εκσυγχρονίζεται ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίος δίνει τη δυνατότητα ενοποίησης σε ένα δίκτυο όλων των υπηρεσιών, που στεγάζονται σε 70 κτίρια 26 πόλεων, με τη βοήθεια νέου κεντρικού και περιφερειακού εξοπλισμού και τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα που
πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται οι υποδομές για σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία, από κάθε σημείο της Ελλάδας, των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης και των οικογενειών τους με τους εξειδικευμένους συμβούλους εξαρτήσεων του ΚΕΘΕΑ μέσω chat, forum και ατομικής συμβουλευτικής. Επεκτείνεται σε νέους αποδέκτες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, μέσα από εφαρμογές σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό υλικό, η δράση του ΚΕΘΕΑ στον χώρο της διά βίου μάθησης. Δημιουργούνται υπηρεσίες ηλεκτρονικής συναλλαγής για διάφορες κατηγορίες κοινού, όπως τοπικές κοινωνίες και σχολικές κοινότητες που ενδιαφέρονται για παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης, φοιτητές, επαγγελματίες και ερευνητές, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, κ.ά..

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, κομβικής σημασίας εφαρμογή του πληροφορικού συστήματος είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος εξυπηρετουμένων. Πρόκειται για μία θεραπευτική και τεχνολογική καινοτομία, πολύτιμη για τον θεραπευτικό σχεδιασμό, που επιτρέπει την τήρηση πλήρους φακέλου για όλους όσους υποστηρίζονται από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου έγινε η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Οργανισμού, το οποίο ανέρχεται σε 50.000 φακέλους. Έτσι, μεγάλο μέρος από τον τεράστιο όγκο κλινικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΘΕΑ στις τρεις δεκαετίες λειτουργίας του, καθίσταται διαθέσιμο και επεξεργάσιμο σε ψηφιακή μορφή.

Το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΘΕΑ εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα