Gazprom: «Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις»

Εξελίξειςαναμένεται να πυροδοτήσει κυρίως ωςπρος το στόχο των αποκρατικοποιήσεωνη εμπλοκή σχετικά με την πώληση της ΔΕΠΑκαθώς η ρωσική Gazprom τελικά δεν κατέθεσεδεσμευτική προσφορά. Ημόνη προσφορά που κατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔαφορά τον ΔΕΣΦΑ και προέρχεται από τηναζέρικη εταιρεία

Socar. Οιπρώτες αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονταιήδη στο ΧΑΑ με το γδ σε ελεύθερη πτώσηπερίπου στο -5% .Έντονος προβληματισμόςγια όλουςτους εμπλεκόμενους στην υπόθεση φορείς,ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεταιη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, πουεπίσης βρίσκεται στο κάδρο.

H ρωσική Gazprom, επιβεβαίωσε νωρίτερα το απόγευμα, την απόφασήτης να μην υποβάλει προσφορά για τηνιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, διότι δεν έλαβεεπαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομικήκατάσταση της ελληνικής εταιρείας δενθα επιδεινωθεί έως τη στιγμή τηςολοκλήρωσης της αγοράς της. Οεπίσημος εκπρόσωπος της Gazprom, ΣεργκέιΚουπριάνοφ, τόνισε ότι «ήδη τώρα ηεταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μηπληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθείαναδιάρθρωσή της για την αποκοπή τωνπαραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στουςσυμμετέχοντες στο διαγωνισμό δενπαρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θαεπιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικώνρυθμίσεων».

Ημόνη προσφορά που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔαφορά τον ΔΕΣΦΑ και προέρχεται από τηναζέρικη εταιρεία Socar.

Πριναπό λίγο πάντως, ο Υφυπουργός ΕνέργειαςΜάκης Παπαγεωργίου δήλωσε ότι "Οδιαγωνισμός για την ΔΕΠΑ θα επαναπροκηρυχθεί"

Μεμεγάλη πτώση 4,69% στις 939 μονάδες έκλεισεο Γενικός Δείκτης του ΧρηματιστηρίουΑθηνών, στον απόηχο των εξελίξεων γιατη ΔΕΠΑ.

Επίσημη ανακοίνωση από ΤΑΙΠΕΔ

Και επισήμως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επιβεβαίωσε ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ,θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών καινομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

«Καμία ανάμιξη Μπαρόζο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ»

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα