G20: Εξετάζουν κυρώσεις για Ρωσία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε το Σάββατο από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ομάδας G-20 ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν την Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές διπλωματικές δράσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

ΟΧέρμαν βαν

Ρομπάι δήλωσε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλάστην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αργότερα το Σάββατο.

«Ηρωσική πλευρά πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αντίδραση από Κρεμλίνο

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται στην πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία και στηρίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

"Δενεμπλεκόμαστε", δήλωσε ο σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ΓιούριΟυσάκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.

Σύμφωναμε τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας οι άλλοι ηγέτες της BRICS (ο οργανισμός των αναδυόμενων χωρών, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και ΝότιαΑφρική) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μόσχα για το θέμα αυτό.

"Όλοιτους είπαν ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες, ότι παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν ανακινήσαμε εμείς το θέμα αυτό. Οι άλλοι ηγέτες το είπαν από μόνοι τους,χωρίς κάποιον υπαινιγμό από την πλευρά μας", σημείωσε ο Ουσάκοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα