Fitch: Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση η Γαλλία

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι τοποθέτησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε παρακολούθηση με αρνητικές επιπτώσεις (negative watch), επικαλούμενη την αποδυνάμωση των οικονομικών της χώρας.

Η κίνηση αυτή, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισης, ακολουθεί την υποβάθμιση του outlook από την Standard & Poor΄s Ratings Services την Παρασκευή σε αρνητικό από σταθερό,

με τον οίκο να προειδοποιεί ότι τα οικονομικά της χώρας ενδεχομένως να επιδεινωθούν.

Η Fitch ήταν προγραμματισμένο να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο ο οίκος, επικαλούμενος το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, δικαιολόγησε την απόφαση του να προχωρήσει νωρίτερα στην αξιολόγηση.

Ο οίκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η γαλλική οικονομία έχει χάσει τις εκτιμήσεις του, όπως επίσης και τις κυβερνητικές προβλέψεις, για το πρώτο μισό του έτους. Η Fitch περιμένει πλέον το ΑΕΠ της χώρας να αναπτυχθεί κατά 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015 από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,7% και 1,2% αντίστοιχα.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η γαλλική κυβέρνηση τοποθετεί το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 4,3% το 2015 – μέγεθος χειρότερο από το έλλειμμα του 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει η Fitch. Ταυτόχρονα, η Γαλλία αποφάσισε να αναβάλει και πάλι τη δέσμευση της για περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, αναφέροντας ότι θα πετύχει τον εν λόγω στόχο το 2017.

Η Fitch αναφέρει επίσης ότι περιμένει το χρέος της Γαλλίας να κορυφωθεί το 2017 στο 99,7% του ΑΕΠ και στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά στο 94,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συγκρίνεται με πρόβλεψη της γαλλικής κυβέρνησης για κορύφωση του χρέους στο 98% του ΑΕΠ το 2016.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της η Fitch έκανε λόγο για κορύφωση του χρέους στο 96% περίπουa και υποχώρηση στη συνέχεια κάτω από το 90% μέχρι το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα