Αναζωπύρωση φόβων για την Ευρωζώνη

Εκτενή είναι και σήμερα τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ενώ επισημαίνουν και το γεγονός ότι "οι αγορές τρόμαξαν". Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο "Snap election in Greece reignites fears for eurozone".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σεόλες τις διεθνείς αγορές. «Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Charles Robertson, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».

Οι αγορές τρόμαξαν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist. Όπως αναφέρει, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 155 έδρες. Θα έχει τρεις ευκαιρίες να κερδίσει την έγκριση της Βουλής για τον υποψήφιό του, τον Σταύρο Δήμα. «Αν και η προεδρία από μόνη της δεν είναι σημαντική, οι συνέπειες μιας κυβερνητικής ήττας ίσως να είναι προφανείς. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε γενικές εκλογές, και πιθανώς θα έστελνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Το δημοσίευμα του Economist υπογραμμίζει πως «το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις χθεσινές αναταράξεις».

“Νευρική αντίδραση από τις αγορές την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς επισπεύδει την εκλογική διαδικασία” αναφέρει ο Guardian.Βουτιά 13% για το ελληνικό χρηματιστήριο με τους επενδυτές να ανησυχούνκαι να εκτινάσσουν τα ομόλογα στο 7,68%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 1987 που ακολούθησε την απόφαση – σοκ του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει την διαδικασία προεδρικής εκλογής. Οι αγορές φοβούνται ότι αυτή η πολιτικά υψηλού ρίσκου κίνηση του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και να ανοίξει κατά συνέπεια τον δρόμο για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας, να κερδίσει την εξουσία. Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές εισέπραξαν άσχημα τα νέα: Ο FTSE έπεσε κατά 142 μονάδες, περισσότερο από 2%, ο DAX 2,1%, o CAC στο Παρίσι2,4% ενώ και ο Dow Jones έπεφτε 0,88% την ώρα κλεισίματος του Λονδίνου.Kαι οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις λόγω της ανησυχίας ότι ένας νέος κύκλος κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι πιθανός. (...) Υπάρχει ανησυχία ότι οι γενικές εκλογές μπορούν να επαναφέρουν την κρίση, που στοιχειώνει την Ελλάδα. Η Αθήνα που έλαβε τελικά δύο μήνες παράταση του προγράμματος διάσωσης της από τους Ευρωπαίους εταίρους της λίγες μόνο ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκλογής προέδρου, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει συνομιλίες για την προληπτική γραμμή πίστωσης που είναι ζωτικής σημασίας για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει αποκλείσει κάθε περαιτέρω συζήτηση για μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για μια τέτοια βοήθεια.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας” αναφέρει η WSJ.O Aντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τον υποψήφιο μια ημέρα μετά την ριψοκίνδυνη απόφαση του για επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας. Η αβεβαιότητα αντανακλά την πίεση της κρίσης που δέχεται το πολιτικό καθεστώς στην Ευρώπη.

Σε άλλο σημείο η ίδια εφημερίδα σημειώνει “Η Ελλάδα αποδεικνύει τον πολιτικό περιορισμό των αγορών”. Η ανακοίνωση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής ταρακούνησε τις αγορές. Το πολιτικό ρίσκο μόλις αναδείχθηκε.

“Σε μια κίνηση πολιτικού ρίσκου: ο Έλληνας πρωθυπουργός επισπεύδει την διαδικασία προεδρικής εκλογής” αναφέρουν οι NYTimes.Η απόφαση, που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την παροχή παράτασης του προγράμματος από την Ευρωζώνη μπορεί να δώσει ώθηση σε ένα αριστερό κόμμα που είναι αντίθετο με τα μέτρα λιτότητας.

“Αντιμέτωπη με εκλογές η Ελλάδα: Το χρηματιστήριο Αθηνών κάνει βουτιά 12,78% και ταρακουνά όλη την Ευρώπη” είναι ο τίτλος και της Corriere de la Sera.

“O Ιbex πέφτει μετά την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου” αναφέρει και η El Pais. Η ανησυχία για το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά αναζωπυρώνουν τον φόβο των αγορών για την Ευρωζώνη. Η Μαδρίτη έπεσε 3,18%.

“Η μεγαλύτερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 1987” αναφέρει η Franfurter Allgemeine Zeitung. Ο λόγος είναι κυβερνητική κρίση. Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α έπεσε 13%. Από την πλευρά της η DWεπικεντρώνεται στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. “Πιθανότατα μια καλή απόφαση” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν προκάλεσε έκπληξη σε όλους. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια “πιθανότατα καλή απόφαση”, καθώς έτσι μπορεί να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Στο Βερολίνο γνωρίζουν βέβαια ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να χάσει αυτό το στοίχημα, με συνέπεια η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και σε μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό μπορεί να μην αντιμετωπίζεται θετικά από το Βερολίνο, εντούτοις δεν προκαλεί πλέον τρόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρείται πια ο“μπαμπούλας” που θα έρθει και θα φέρει ανατροπές στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί γερμανοί αναλυτές διαπιστώνουν εν τω μεταξύ μιααλλαγή στη ρητορική και στις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο περισσότερο πλησιάζει την εξουσία, τόσο πιο διαλλακτικός και καθησυχαστικός εμφανίζεται έναντι των πιστωτών.

Δείτε περισσότερα για ξένο τύπο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα