Eurogroup την Τετάρτη με στόχο τη συμφωνία

«Η ελληνική πρόταση σήμερα(σσ χθες) έκανε ένα ουσιαστικό βήμα. Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με εποικοδομητικό τρόπο. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε πιο προσεκτικά» τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα

πρέπει τώρα να συνεργαστεί με τους θεσμούς για απτά αποτελέσματα στο Eurogroup της Τετάρτης, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και πρόσθεσε ότι προτάθηκε στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για capital controls.

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που κατατέθηκαν στους θεσμούς ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του που εξέδωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρόλο που οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν νωρίς το πρωί με κάποια καθυστέρηση, αποτελούν «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των τριών θεσμών. «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα έχει αποτελέσματα, τα οποία θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και καταλήγει λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται απλώς για μια πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτήν την εβδομάδα. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα».

«Η συμφωνία πρέπει να γίνει δεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας «Επιθυμούμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη». Σημείωσε επιπλέον ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια. Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και δε μένει πολύς χρόνος, πρόσθεσε η κα Μέρκελ και σημείωσε ότι θέλει το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 και 26 Ιουνίου. Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε επίσης πως δεν υπήρξε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής περί παράτασης της δανειακής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι "προχωράμε προς μια συμφωνία" για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.

«Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, η οποία νωρίτερα ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου επεσήμανε την ανάγκη να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία Ελλάδα και θεσμοί, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να κάνουν απο την πλευρά τους αυτό που τους αναλογεί.

Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Χωρών της ευρωζώνης. «Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων, μεταδίδει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης εξετάζουν μια ανανεωμένη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο των συνομιλιών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα