Eurogroup: Θετικοί σε προληπτική πιστωτική γραμμή

«Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικας, μετά οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Ο κ.Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τα θετικά αποτελέσματα των stress test στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για επιστροφή της Ελλάδας

σε ανάπτυξη φέτος, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης. Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους μετά τη λήξη του μνημονίου, στο τέλος του έτους. Επίσης, έκανε λόγο για ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση για τη δημιουργία μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας μετά το μνημόνιο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρουσίασε στο συμβούλιο τις σκέψεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή περίοδο και, στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε μια προκαταρκτική συζήτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον και εάν θα υπάρχει επιτήρηση της προόδου που θα σημειώνει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία όσων κάνουμε για την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την τρόικα.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη, υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ επιβεβαίωσε την υποστήρριξη των εταίρων στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εθρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας επιβεβαιώνεται η νέα μνημονιακή συμφωνία, με εποπτεία από τους δανειστές και παραμονή του ΔΝΤ διαψεύδοντας έτσι «τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, που προσφέρονται μόνο για φτηνή προεκλογική προπαγάνδα».

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εξελίξεις: Το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 350 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Εν τω μεταξύ το ΔΣ της ΕΚΤ ανέλαβε ομόφωνα τη δέσμευση για τη χρήση νέων μη συμβατικών μέσων αν χρειαστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αυτό μετά τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.

Keywords
Τυχαία Θέματα