Eurogroup: Στο τραπέζι Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους ξεκινoύν από σήμερα στο Eurogroup οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες θα κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου. Η διάσωση των ισπανικών και πιθανόν των κυπριακών τραπεζών, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης EFSF

και ESM, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινάει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), στο Λουξεμβούργο.

Παρουσία του υφυπουργού οικονομικών, Γιώργου Ζανιά, στο Eurogroup αναμένεται να διεξαχθεί μια πρώτη πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. «Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου» παραδέχονται όλοι πλέον στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου η «επικαιροποίηση» του Μνημονίου θεωρείται αναγκαία.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης και την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, προτού αποφασίσουν μια ενδεχόμενη επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μάλλον να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος της μακράς προεκλογικής περιόδου, παρά να υπάρξει χαλάρωση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναζητήσει τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η Τρόϊκα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν κατά τη συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε στη συνεδρίαση των επιτρόπων ότι το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τί μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να τη βοηθήσει. Η Μ. Δαμανάκη επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και συγκεκριμένης βοήθειας για την αποκατάσταση της ρευστότητας, για ανάπτυξη και επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιόφωνο μίλησε μόνο για ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε, δήλωσε πως ενδεχομένως υπάρξει κάποια ελαστικότητα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε πως πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Αν η Ελλάδα χαλαρώσει τις προσπάθειές της, τότε θα
Keywords
Τυχαία Θέματα