Eκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα

Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στην ίδια την χώρα τους, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας του νορβηγικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Ελίζαμπεθ Ράσμουσον, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό-ρεκόρ τα τελευταία δέκα χρόνια."Την ώρα που μιλάμε, χιλιάδες άμαχοι στην Ακτή Ελεφαντοστού φεύγουν για να σώσουν την ζωή τους, καθώς η διεθνής κοινότητα δε μπορεί να αντιδράσει. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε αυτήν την χώρα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό των συνόρων τους από τον Δεκέμβριο"
μετά από τη γενικευμένη κρίση που προκλήθηκε από την άρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό να παραδώσει την εξουσία στον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα, πρόσθεσε η αξιωματούχος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη διεθνή ειρήνη, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Στην Αφρική ζει το 40% του συνόλου των εκτοπισμένων--με 4,5 έως 5,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους μόνο στο Σουδάν.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από τις κατοικίες τους έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στο Ιράκ, στην Υεμένη, στην Συρία, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στον Λίβανο.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί κατά 70% μέσα σε πέντε χρόνια στην Ασία, λόγω των συγκρούσεων στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 12,2% μέχρι το 13,7% του συνόλου των εκτοπισμένων είναι παιδιά.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών είναι 2,1 εκατομμύρια στην Κολομβία, 1,7 εκατ. στο Σουδάν, 1,3 εκατ. στο Ιράκ και 900.000 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Keywords
Τυχαία Θέματα