Dijsselbloem: Εικασίες για Grexit δεν συζητoύνται

«Υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ανέπαφη». Ως εκ τούτου, «εικασίες σχετικά με την αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη και για τις συνέπειές της δεν συζητούνται καν» ήταν η απάντηση σε ερώτηση ολλανδικού Κοινοβουλίου του επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem.

Ανέφερε ότι οι αρχηγοί των μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων έχουν κάνει σαφή την βούλησή τους για παραμονή στην Ευρωζώνη. Η απάντηση εστάλη χθες την ίδια ημέρα με την συνεδρίαση του Eurogroup και την
τηλεφωνική επικοινωνία με τον (φερόμενο ως) νέο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη ο οποίος μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι «Το Grexit δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί».

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πολλά μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, και μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν εξαφανίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στα παραπάνω πεδία, κάνοντας λόγο για πρόσθετα μέτρα για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να βελτιώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ίσχυε πριν από μερικά χρόνια, μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ευρωζώνης, για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, όπως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο ESM.

Το Eurogroup

Στην χθεσινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ πάντως έγινε σαφές ότι δεν είναι αποδεκτό ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους, αν και επί τάπητος εισήχθησαν – ξανά – οι αποφάσεις του 2012 περί παράτασης – μείωσης επιτοκίων. Έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι «το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι πρέπει να σέβεσαι το σύνολο των συμφωνιών, και στη βάση αυτή είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με τη νέα κυβέρνηση».

Πρώτα αξιολόγηση

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας έβαλε στο «κάδρο» και την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν αρχίσει η κουβέντα για την βιωσιμότητα του χρέους και για τις υπόλοιπες επιλογές.

Τέθηκε όμως και το ζήτημα του χρόνου και του ενδεχόμενου αιτήματος παράτασης που θα πρέπει να υποβληθεί από την κυβέρνηση. Πάντως ο επίτροπος Μοσχοβισί δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η τρόικα να αντικατασταθεί με ένα νέο όργανο, καθιστώντας όμως σαφές ότι θα παραμείνουν οι κοινοτικοί θεσμοί παρόντες.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα